Go groddar!

d7m_32911Sätt groddkant på tillvaron och blanda groddar i din sallad och i smoothien, lägg dem på smörgåsen, i en wok, eller dekorera vilken maträtt som helst som behöver färg och smak. Supernyttiga är till exempel broccoligroddar och purjolöksgroddar som har extra mycket klorofyll. Kanske gillar du de färgstarka rödbetsgroddarna. De kan gärna serveras tillsammans med andra lite söta grönsaker som rårivna morötter och/eller en god lite söt dressing.

Groddade frön är bland de mest kraftfulla födoämnen som finns. Groddar är frön som när de fått vatten, har börjat gro och det är när de gror vi får ta del av alla fröets nyttigheter. Av vattnet vaknar enzymerna som slumrat till liv och andra näringsämnen blir tillgängliga. Det finns alltså massor av näring i groddarna och under de första dygnen frigörs en mängd vitaminer och mineraler. De små skaldelarna som sitter kvar är inte bara ätbara, de är nyttiga också.

Frön innehåller koncentrerade halter av kolhydrater, proteiner och vitaminer och i grodden utvecklas de ytterligare av enzymer. Enzymer är kanske det viktigaste tillskottet som groddar förser kroppen med. De gynnar kroppens matsmältning och förmåga att tillgodogöra sig matens näringsämnen. Därför är ett tillskott av groddar nyttigt även för all annan mat du äter. Om man blir gasig i magen av att äta bönor, så kan man grodda dessa och klara sig undan besvär. Även vitaminhalten är förvånansvärt hög i förhållande till fröets. Den ökar avsevärt under groddningsprocessen  och kan vad gäller enskilda vitaminer utan vidare stiga med flera hundra procent. Kännedomen om de små groddarnas dolda krafter är flera tusen år gammal. De äldsta källorna hittar vi i Asien, där groddarna traditionellt finns bland baslivsmedlen. I våra svenska livsmedelsbutiker säljs mer och mer groddar och nu kan vi välja bland spännande groddar av broccoli,  purjolök, vitlök, färnkål, grönkål och linser för att nämna några exempel. Det bästa är att det finns svenskodlade groddar att köpa året runt!

Det är också lätt att grodda frön själv för att alltid ha färska groddar till hands som ett självklart inslag i vardagsmaten. På så sätt har man, även om det skulle bli kristider, alltid tillgång till ett färskt och livsmedel som stärker immunförsvaret och ger rikligt med energi. Läs mer om hur du kan grodda själv här .

Förvaring
Groddar är kylvara. För bevarad fräschör, smak och näring ska groddar förvaras i max 8 grader, gärna svalare. Rätt förvarade håller groddar i upp till en vecka i kylen, helst i sluten förpackning i + 2 – 8 °C. Groddar är känsliga för bakterier och det är viktigt att man handskas med dem rätt. Kommersiella producenter  i Sverige tar regelbundna prover på sina produkter för att kontrollera salmonella bland annat så att de ska hålla en garanterad säkerhet.

 

broccoligroddar