Bli din egen groddmästare!

 

linas-linsgroddar

Sugen på att pröva på lite egen groddodling hemma. Du kan förstås också nöja dig med att köpa färdiga groddar i butiken, det finns massor att välja bland. Men känslan av att  vara sin egen groddmästare ska inte underskattas.
Lina Wallentinson är matskribent och författare av boken Groddar, skott och mikrogrönt, Ester Bonniers förlag. Här delar hon groddtips ur boken med oss.

9789174245561

– Att grodda och odla skott är magiskt. Att bara på några dagar se ärter, linser, bovete och senapsfrön börja växa och spira loss är fantastiskt kul. Fröer är små näringsbomber laddade med protein, fibrer och mineraler. Kruxet är bara att de inte är så pigga på att släppa ifrån sig nyttigheterna. Men när vi blötlägger och groddar lurar vi fröet att släppa på sitt skydd och näringen blir mer tillgänglig för oss, säger Lina.

Groddar och skott växer bäst i rumstemperatur och i en fuktig miljö. Där trivs tyvärr också bakterier och mögel. Därför är det viktigt att alltid ha rena händer och kärl.
– Skölj alltid fröna väl och rensa bort eventuella trasiga frön och skräp. Skölj också efter blötläggningen. Släng frön som inte svällt upp eller som har en annorlunda färg. När man odlar skott i jord eller på papper är det viktigt att det inte blir för blött, även om det ska vara fuktigt. Men tänk på att flera skott på groddstadiet utvecklar späda vita rottrådar. Detta är helt i sin ordning, och ska inte misstas för mögel. Förvara groddarna och skotten i kylskåp i en förpackning. Låt den vara lite öppen så de kan andas. Och förstås – ät upp groddarna så snart som möjligt. Någon exakt tid för hur länge de håller i kylen är svårt att ge. Använd dina sinnen för att avgöra om de är fräscha, säger hon.
Enkla favoriter är röda linser, mungbönor och senapsfrön om du vill tipsa om några. När det gäller röda linser ska man bara tänka på att köpa linser som är hela, det vill säga inte splittade i två delar, säger Lina Wallentinson.

Från Sproutly kan man köpa massor av olika sorters frön för groddning och på deras hemsida kan du läsa precis hur du ska lyckas med groddarna.

https://sproutly.se/sidor/odla-groddar