Sugen på att pröva på lite egen groddodling hemma. Du kan förstås också nöja dig med att köpa färdiga groddar i butiken, det finns massor att välja bland. Men känslan av att vara sin egen groddmästare ska inte underskattas.
Lina Wallentinson är matskribent och författare av boken Groddar, skott och mikrogrönt, Ester Bonniers förlag. Här delar hon groddtips ur boken med oss.
– Att grodda och odla skott är magiskt. Att bara på några dagar se ärter, linser, bovete och senapsfrön börja växa och spira loss är fantastiskt kul. Fröer är små näringsbomber laddade med protein, fibrer och mineraler. Kruxet är bara att de inte är så pigga på att släppa ifrån sig nyttigheterna. Men när vi blötlägger och groddar lurar vi fröet att släppa på sitt skydd och näringen blir mer tillgänglig för oss, säger Lina.
Från Sproutly kan man köpa massor av olika sorters frön för groddning och på deras hemsida kan du läsa precis hur du ska lyckas med groddarna.