Fem dippsåser med råvaror i säsong

Hurra för Sveriges landslag som är vidare till kvartsfinal i Fotbolls-VM! Ladda upp inför matchen mot Japan nu på fredag med chips och dipp på svenska råvaror säsong.

Potatisdipp med smetana och brynt smör

Gör så här:
  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  2. Häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen på plattan för att ånga av potatisen.
  3. Mixa potatis och smetana i en matberedare. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Skala och hacka löken fint. Hacka dragonen.
  5. Smält smöret i en kastrull. Höj värmen och bryn smöret under vispning tills det blir ljust brunt och börjar dofta nötter. Ta av från värmen och tillsätt lök och dragon.
  6. Bred ut potatiskrämen på en tallrik, skeda över det brynta smöret.

Recept från ICA.


Citronhummus med färskost

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser och krydda efter behag.

Recept från kristins.


Morot och tahiniröra

  • 4 st morötter
  • 2 msk tahini
  • 2 msk olja, oliv eller raps
  • 1 tsk citron, saften
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär morötterna i stavar. Lägg på en plåt och rosta i ugnen tills de mjuknat, ca 20 min.
  3. Mixa morötter med tahini, olja, citronsaft och salt till en slät röra med stavmixer eller blender.
  4. Röran förvaras bäst i en försluten burk i kylen.

Recept från Portionen under tian.


Broccoliröra med ramslök och basilika

  • 2 broccoli 
  • 10 blad ramslök eller 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika, finhackad
  • 1-2 dl solroskärnor
  • 1 dl olivolja
  • Salt
  • Malen svartpeppar
  • Svartpeppar
  • Parmesanost, riven

Gör så här:

  1. Bryt upp broccolin i små buketter, skala stocken och skär den i bitar. Koka stocken i saltat vatten några minuter innan du lägger i buketterna. Vattnet ska koka innan du lägger i broccolin, om inte tappar den mycket färg och blir grå. Slå av vattnet när broccolin nästan är mjuk och spola med kallt vatten för att avbryta kokningen.
  2. Mixa broccolin med rams- eller vitlöken, basilikan och solrosfröna i en matberedare. Tillsätt olivolja, lite i taget, tills du får en lagom krämig konsistens, smaka av med salt och peppar.

Recept från Nyhetsmorgon.


Toum- Libanesisk vitlökskräm

  • 2 äggvitor
  • 1-3 vitlöksklyftor (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
  •  2-3 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 tsk citronsaft eller 1 krm citronsyra

Gör så här:

  1. Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar.
  2. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna.
  3. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min. Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar.
  4. Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme.

Recept från Zeinas kitchen.