Morot och tahiniröra
- 4 st morötter
- 2 msk tahini
- 2 msk olja, oliv eller raps
- 1 tsk citron, saften
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär morötterna i stavar. Lägg på en plåt och rosta i ugnen tills de mjuknat, ca 20 min.
- Mixa morötter med tahini, olja, citronsaft och salt till en slät röra med stavmixer eller blender.
- Röran förvaras bäst i en försluten burk i kylen.
Recept från Portionen under tian.
Broccoliröra med ramslök och basilika
- 2 broccoli
- 10 blad ramslök eller 2-3 vitlöksklyftor
- 1 kruka basilika, finhackad
- 1-2 dl solroskärnor
- 1 dl olivolja
- Salt
- Malen svartpeppar
- Svartpeppar
- Parmesanost, riven
Gör så här:
- Bryt upp broccolin i små buketter, skala stocken och skär den i bitar. Koka stocken i saltat vatten några minuter innan du lägger i buketterna. Vattnet ska koka innan du lägger i broccolin, om inte tappar den mycket färg och blir grå. Slå av vattnet när broccolin nästan är mjuk och spola med kallt vatten för att avbryta kokningen.
- Mixa broccolin med rams- eller vitlöken, basilikan och solrosfröna i en matberedare. Tillsätt olivolja, lite i taget, tills du får en lagom krämig konsistens, smaka av med salt och peppar.
Recept från Nyhetsmorgon.
Toum- Libanesisk vitlökskräm
- 2 äggvitor
- 1-3 vitlöksklyftor (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
- 2-3 dl rapsolja
- 0,5 tsk salt
- 1-2 tsk citronsaft eller 1 krm citronsyra
Gör så här:
- Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar.
- Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna.
- Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min. Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar.
- Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme.
Recept från Zeinas kitchen.