Frukt

I Sverige odlas äpplen, päron, plommon, körsbär. Yrkesmässigt sker den största fruktproduktionen i östra Skåne, västra Skåne och vid Vätterns strand, där klimatet är som gynnsammast med förhållandevis varma höstar. Men de kyliga höstnätterna är speciella och har stor inverkan på smaken hos våra svenska äpplen. Ungefär 85 procent av skörden är äpple, tio procent päron, fyra procent plommon och bara en procent bigarråer.

Redan i juli, året innan frukterna utvecklas på träden, grundläggs fruktskörden. Blomknopparna bildas under sommaren och utvecklas för att innan träden tappar sina blad på hösten vara fullt utvecklade.
I mitten av maj och ett par veckor framåt i Skåne förvandlas fruktodlingsdistrikten till ett hav av skiraste vitt och rosa, när hundratusentals fruktträd blommar. Vill man uppleva denna fantastiska förvandling, finns det två områden där de flesta odlingar är belägna. Det är efter väg 9 mellan Brösarp och Simrishamn, alltså på Österlen. Det andra större odlingsområdet är mellan Oppmannasjön och Ivösjön nordost om Kristianstad, runt samhällena Arkelstorp och Vånga. Var inte rädd för att svänga av riksvägen och in på mindre grusvägar, där finns ofta mer odlingar att se.

Till hösten kommer så höjdpunkten när frukten mognar och äpplena dignar på träden. Hundratals skickliga plockare kommer då till de olika odlings-områdena, för att under ca två månader hjälpa till att fylla lagren med frukt. Det är dock med äpplen och päron som med vinet; vissa årgångar kan bli bättre än andra. På senare år har gamla sorter som inte varit lönsamma slagits ut och nya har tillkommit. Inte minst genom förädlings-verksamheten på Balsgård utanför Kristianstad, där sorter som t ex Aroma vuxit fram.
Idag odlas ca 15 sorter äpple och ca 7 sorter päron i relativt stora volymer. Den sort som odlas mest i Sverige är Ingrid Marie följt av Aroma.
En modern metod gör att säsongen för svenska äpplen förlängs och det finns tillgång till dem i princip året runt. Äppelskörden kan långtidslagras med bevarad smak och konsistens genom att äpplena läggs i svala rum med kontrollerad luftkvalitet och temperatur. Det får äpplena att fortsätta andas samtidigt som mognadsprocessen avstannar.