Ärtskott
Det är ganska långa, ca 10 cm långa skott, från sockerärtan. De är hållbara och passar bra på t ex smörgåsar som tillagas i förväg.
Användning
:
De flesta groddar och skott behöver inte tillagas då de är späda.
Västeråsgurka kallas den korta och knubbiga gurksorten som egentligen heter druvgurka och som vi använder som inläggningsgurka men kan även ätas naturell. Gurkan var förut mycket vanlig i odling i trakterna kring Västerås, den började odlas där efter en brand i staden 1714, som gav plats till odlingarna.
Frukterna är småknottriga, 8–25 cm långa och gröna eller gulvita till färgen. De skördas endast en kort tid i juli-september.
Näring:
Gurkans näringsämnen sitter till största delen i skalet.
Förvaring: +10 till + 14°C är optimalt. I hemmet brukar förvaring i sval eller längst ner i kylskåpet vara bästa alternativet.