Squash är en gurkväxt som är vanlig i svensk odling. Den tidiga sommarsquashen brukar vara ganska liten och tunnskalig och kallas ofta zucchini som är italienska. Det franska namnet är courgette. Vintersquashen har tjockare skal och får mogna längre innan skörd. Ett exempel på en vintersquah med tjockt skal är butternutsquash som oftast räknas som en pumpa. Squash och pumpa tillhör båda familjen gurkväxter och det är ibland svårt att dra gräns emellan dem.
Zucchini/squash har en mild smak och äts oftast tillagad. Den är en fantastisk grönsak som komplement i olika måltider genom att den blir ett matigt inslag. Den milda smaken gör också att den är mycket flexibel och kan passa in i många sammanhang t ex i gryta, ratatouille och soppa.
Enklast är dock att steka den i lite olja i tjocka skivor och salta lätt. Eller varva skivor av zucchini med tomatskivor i en stekpanna. Ringla över pesto och strö på riven parmesanost, lägg på lock och puttra tills grönsakerna mjuknar.
Förvara dem i 7–10°.