Näva

"Nävan trivs i allt från soliga, torra lägen till skuggiga och fuktiga"

Svensk säsong: Svenskodlade nävor, det vill säga arter och sorter av släktet Geranium, finns tillgängliga i trädgårdsbutikerna från vår till höst.

 

Användning: Näva av olika slag hör till de där fantastiskt mångsidiga perennsläktena – de som bjuder på en makalös variation i hur de uppför sig och var de trivs. När du letar efter en perenn för viss plats eller funktion finns det nästan alltid en näva som passar! Till exempel i rabatter, slänter, lundmiljö och krukor, bland annat som färgklick, kantväxt och marktäckare. Och i allt från soliga, torra lägen till skuggiga och fuktiga.

 

Sortiment: Här tipsar vi om tre av väldigt många godbitar: Blodnäva, ”Max Frei”, växer lågt och kuddformat med mörkgrönt, glänsande bladverk och lysande, rödvioletta blommor. ”Trädgårdsnäva”, ”Rozanne”, blommar från juni till oktober med massor av blåvioletta blommor med vitt centrum. Sorten är en strålande marktäckare och blir ofta ca 45 cm hög. Den vitblommande brunnävan, ”Album”, lyser upp fantastiskt fint, inte minst i skuggiga lägen, när den blommar i juni–juli. Sorten blir ungefär 60 cm hög, breder ut sig och täcker marken.

 

Plus för svenskodlat:

Läs mer hos Växtforum