De allra första kålsorterna som odlades hade löst hängande blad som grönkålen varför den antagligen är den äldsta kålsort vi har. Den vanligaste är grön men finns också i violetta nyanser med olika krusiga blad. Svartkål, är en släkting som ibland kallas palmkål och har mörkt grågröna blad. Bladkålen kännetecknas av att de inte knyter sig som huvuden utan man skördar bladen var för sig. Rå är grönkålen ganska kärv. Strimla den mycket fint eller finhacka i matberedare. Mjuka gärna upp den några minuter genom att hälla kokt vatten över och låta den dra några minuter.
Näring
Kålväxter är verkligen supermat! Alla kålväxter innehåller massor av vitaminer och mineraler, främst mycket C-vitamin, betakaroten, kalcium och järn.
Kålväxterna är bra för magen och innehåller olika nyttobakterier. Kålväxter innehåller glukosinolater (svavelhaltiga ämnen) som är bra mot inflammationer,
t ex ledgångsreumatism. Kålväxter är även bra för immunförsvaret, de är bakteriedödande och innehåller pektin som är blodsockersänkande och sänker även det onda LDL-kolesterolet och anses rena kroppen från toxiner. Kålväxterna är energisnåla.
Inte minst grönkålen är mycket hälsosam och har naturligt läkande ingredienser. Den har ett rikt innehåll av karoten, vitamin C, järn och kalcium. Dessutom innehåller den också kostfibrer, selen och fosfor.
Förvaring: Förvara grönkål i kylen, gärna i en plastpåse lätt fuktad. Eller repa grönkål, förväll hastigt i kokande saltat vatten, kyl i kallt vatten och stoppa i frysen. Grönkål som börjat sloka kan fräschas upp i ett kallbad.
Säsong:
Svensk grönkål finns från oktober till mars. Grönkål är härdig och mycket köldtålig och kan skördas hela vintern.
Smakkompisar:
Finhackad grönkål är gott tillsammans med päron, äpple, och valnötter i en sallad t ex. Men kålen passar mycket bra i lagade rätter med ägg, grädde, getost och Västerbottensost. pröva att göra krispiga grönkålschips i ugnen!
Se recept!