Hyacint

"Svenskodlade hyacinter är ofta märkta med doftkoder så att man enkelt kan se om doften från den utslagna blomman är svag, medel eller fyllig. De vita hyacinterna doftar ofta svagast."

Historik och egenskaper:

Det är svårt att inte älska den lättskötta lilla julfavoriten.  Hyacinter sprider en härlig doft och finns i många olika färger, de vanligaste är vit, blå och rosa. Men det finns också hyacinter som inte doftar.

Hyacinter är vackra att plantera i grupp med andra växter och blommor, gärna tillsammans med små echveria eller minijulstjärnor. Dekorera med kudd- eller grönmossa, en rosett, tomte eller stjärna. Vattna när jorden torkat upp kring löken. Du kan även sätta hyacinter i en hyacintvas. Ta bort all jord och skölj av löken, var rädd om rötterna. Fyll vatten i vasen så rötterna når ner. Du kan även sätta hyacinter i en vas. Ta bort all jord och skölj av löken försiktigt så att inte rötterna skadas. Fyll vasen med vatten så att rötterna når ner.

Hyacinten är en vårblommande lökväxt som växer vild i Turkiet och Syrien. Den är en krukväxt men kan också planteras ut på våren tillsammans med pensé och tusensköna och den finns även som snittblomma.

Blomman kan stå i fönstret såväl som en bit in i rummet, den ska stå ljust, men inte i full sol. Det finns allt från intensivt doftande hyacinter till de som nästan inte dofter någonting alls. På senare år har det blivit populärt med sorter som doftar starkt. För att hitta rätt finns det doftkoder som är framtagna och som hyacinterna märks med. Hyacinterna delas in efter sin doft i följande grupper: svag, medel eller fyllig doft. Vissa allergiker kan besväras av starkdoftande sorter och för känsliga personer finns det sorter som doftar mindre. De som doftar minst är de vita sorterna till exempel ‘White Pearl’.

Skötsel
Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. För att öka hållbarheten bör den placeras svalt nattetid. Långa blomstjälkar kan stöttas upp med en blompinne.

Sorter
De vanligaste sorterna i december är:
‘Pink Pearl’ -rosa
‘Blue Pearl’ – blå
‘White Pearl’ – vit
‘Jan Bos’ – röd
‘Splendid Cornelia’ – lila
‘Delfs Blue’ -blå
‘Atlantic’ – blå
“Blue Star” – blå
“Anne Marie” – rosa
Multiflora – blommar med flera stänglar samtidigt

Plus för svenskodlat: Närodlat i Sverige ger lägre klimatpåverkan genom kortare transporter.