Gräslök

"Vänd den smörade knäckemackan upp och ned i nyklippt gräslök. Njut!"

Historia och egenskaper
Ingen svensk midsommar utan gräslök tycker de flesta men den milda löken är inte svensk utan kinesisk från början. Gräslöken kom förmodligen till Sverige på 1100-talet och har sedan dess blivit en klassiker i vårt svenska kök. I Kina finns den omnämnd i flera tusen år gamla skrifter och örten växter vilt i Europa, Asien och Nordamerika. Gräslök ser ut som ett tjockt, ihåligt gräs med intensivt grön färg.

Användning
Gräslökens ihåliga strån doftar inte särskilt mycket fram tills du hackar dem. Smaken är aromatisk med mild löksmak. Gräslök används nästan alltid rå och oftast finhackad i kalla såser, sallader eller som garnityr. Ett måste till vår allra svenskaste rätt med matjesill, färskpotatis och gräddfil. Passar väldigt bra ihop med dill och bidrar med fräschör till de flesta rätter.

I rabatten: Gräslök är lätt att lyckas med i rabatten. Man kan både så gräslök och köpa plantor. Gräslöken kommer sedan tillbaka år efter år utan att man egentligen behöver sköta den. Man kan äta både blommorna och lökbladen. När gräslöken gulnar kan man klippa ner den så kommer det en omgång till att skörda.