Cyklamen

"Den här ståtliga blomman gillar om du vattnar sparsamt och är aktsam om blad och knölar."

 img_7536

Cyklamen, Cyclamen persicum, är en utmärkt utplanteringsväxt på hösten. Cyklamen har ett vackert bladverk, med grå mönstring på de gröna bladen och det finns blommor i många olika nyanser av vitt, rosa, lax, cerise, rött och purpur samt tvåfärgade och fransade. Placerade ute i en kruka eller balkonglåda håller sig cyklamen mycket bra. De vita sorterna lyser upp och de rosa/cerisa öser på med färg.

Det viktigaste för att lyckas med cyklamen är att inte vattna den för mycket. Vattna gärna på fatet så att plantan kan suga upp vatten underifrån. Cyklamen tycker om mjukt vatten, så regnvatten är utmärkt. Vattna med svag näringslösning och undvik att vattna på knölen och bladen.

Placera cyklamen ljust och i sol till halvskugga. Växten vill ha det ganska svalt och gärna låga temperaturer på natten. Cyklamen trivs därför utmärkt på inglasade balkonger och i uterum. Växten klarar temperaturer ned mot 0°C och repar sig även efter lätt frost. Den övervintrar dock inte utomhus.

Cyklamen fungerar också utmärkt att använda inomhus, men då blommar den inte lika länge. Ett tips är att plocka in några blommor och sätta i en liten vas, de är bedårande. Ett annat tips är att plocka bort alla bladen från cyklamenplantan, då framträder den vackra knölen och växten får ett helt annat utseende. Många cyklamen doftar också ljuvligt, sätt näsan intill och njut!