Ärtskidor, haricots verts och bondbönor m fl

"Underbara sommargrönsaker: Vaxbönor, sockerärter, skärbönor..."

Sockerärtan är en söt och välsmakande baljväxt med en liten och platt balja som man äter precis som den är, möjligen kan man behöva snoppa den om den är färsk. De färska är en riktig delikatess under sommarsäsongen. Övriga tider på året är sockerärter tyvärr importerade långväga.

Salladsärta är en utveckling av Sockerärtan som får en svullen, bullig skida. Även Salladsärtan är söt och äts med fördel rå.

Sockerärtor kokar på ett par minuter och de passar att servera till det mesta. Frysta sockerärtor behöver ej tinas utan läggs direkt i kokande vatten. Laga färska och frysta sockerärtor på samma sätt. Vänd runt de varma ärtorna i smör eller olivolja och strö på några korn salt. Sockerärterna passar bra att servera till olika rätter med kött eller fisk. De är också goda i en wok eller risrätter.

Bondbönan är en gammal gröda i Sverige som har odlats i hela landet. Under 1800-talets slut och början på 1900-talet odlades åkerbönan mest i Bohuslän och i viss mån i Halland. Bondbönor äter man antingen riktigt färska, när de är gröna och då behöver man inte ta bort det yttersta, tunna höljet. De är supergoda helt färska i en sommarsallad eller  gärna lätt förvällda med lite olivolja och vitlök.

Sortiment och egenskaper:Långa och smala bönor som ser ut som brytbönor och haricots verts men är gulvita i färgen.

Användning: Goda att koka i lite lättsaltat vatten 3–5 minuter. Ångkoka gärna. Servera naturella med smör och salt, blanda dem med en god dressing och andra grönsaker som t ex tomat och lök, woka eller lägg dem i en gryta.

Näring: Vaxbönor är rika på fibrer och mineraler som kalium och järn.

Historik: Vaxbönan kommer ursprungligen från Syd- och Centralamerika och kom till Europa på 1600-talet.

Svensk säsong: juli–oktober

.