Alunrot

"Från mörkaste purpur till ljusaste gröna med inslag av vackra strimmor gör alunroten till ett spännande inslag i trädgården"

Alunrot, Heuchera tillhör familjen Saxifragaceae, stenbräckeväxter och brukar finnas i vitt och rosa. Heuchera är uppkallad efter Johann Heinrich von Heucher, professor och botanist i Tyskland på 1700-talet.
Heuchera är en perenn som passar att planteras i rabatt eller i samplanterade höstkrukor. Den har störst chans att övervintra planterad i rabatt och trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen. Det finns otroligt många sorter, som exempelvis ‘Can Can’, ‘Chocolate Ruffles’, ‘Fireworks’, ‘Obsidian’, ‘Rachel’ och ‘Velvet Night’.

Heuchera används för sitt fina bladverks skull, blommorna, om de finns, kommer här i andra hand. Plantorna har ett ganska runt växtsätt och storleken på bladrosetten kan variera mellan jättar på 1 m till små, knappt 20 cm i diameter. Bladrosetternas höjd kan också variera från knappa 10 cm till dryga halvmetern.
Heuchera skapar fina kontraster från vår till höst med sitt dekorativa bladverk. Bladen finns i nyanser av grönt, purpur och brons med olika marmoreringar. Blommorna är små, skira och klocklika och kommer under juni till september på stänglar som höjer sig över bladverket.

Skötsel

Jorden bör vara näringsrik och hållas lätt fuktig. Heuchera behöver planteras om med några års mellanrum då plantorna gärna höjer sig och “kliver upp” från rabatten.Plus för svenskodlat:

  • Korta transporter är klimatsmart och ger dig fräscha växter som är lättare att lyckas med.
  • Svenska plantskolor odlar härdiga och friska sorter som är anpassade för vårt klimat.
  • Växterna är i fas med årstiden hos dig.
  • Ingen import av nya skadegörare.