Allium ’Millenium’, trädgårdskantlök

"Den stiliga lökväxten Millenium utsågs till Årets Perenn 2021"

Allium ’Millenium’ är en lökväxt som blommar i juli till september. Det svenska namnet är trädgårdskantlök men växten kallas oftare vid sina smidiga släkt- och sortnamn. Precis som hos många andra arter och sorter av Allium sitter blommorna i klotrunda blomställningar som är fantastiskt effektfulla. En skillnad från flertalet Allium i våra trädgårdar är dock att ’Millenium’ blommar på sommaren och en bit in på hösten. Den utmärker sig också genom att vara fräsch och snygg nästan hela året.

Blomrik med frodig grönska

Bladen är friskt gröna, glänsande och sticker upp tidigt på våren. Snart utvecklar sig bladverket till en tät, frodig tuva av långsmala, platta blad. Blommorna är rosavioletta. De är vackra redan när de står i knopp och fina till snitt. Blombollarna är cirka fem centimeter i diameter. Blomningen är mycket riklig och iögonfallande med sin lysande färg och starka former. Humlor, bin och fjärilar älskar blommorna vilket ger ytterligare liv och fägring. Med blommor blir plantorna ungefär 30 centimeter höga. Bladverket håller sig vackert under hela blomningen och till långt in på hösten.

Lökarna växer i täta samlingar som sprider sig i maklig takt i sidled. I det avseendet kan växtsättet jämföras med gräslök, och även ’Millenium’ är faktiskt ätbar. Lyckligtvis ratar dock rådjur och kaniner sorten in i det längsta.

Lättodlad i ljust läge
’Millenium’ trivs bäst i sol till halvskugga. Vanlig trädgårdsjord är utmärkt och sorten klarar torra perioder utan problem. Ett lagom planteringsavstånd är 35 centimeter från centrum till centrum på plantorna. Allium ’Millenium’ är också en strålande växt för krukplanteringar på trappa och uteplats. Dels för att den trivs och ofta övervintrar utan problem även i kruka, dels för att den är fin nästan hela året.