Sparris – en delikatess

Äntligen är vår svenskodlade delikatessprimör i säsong. Från maj till juni skördas den svenska sparrisen runt om i landet. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss sparris av världsklass.

Grön och vit sparris är samma sort, men odlas på olika sätt. Den vita kupas över och växer under jorden utan ljus. Den gröna får se solen och får därmed sin vackra gröna färg. Eftersom sparris är en extrem färskvara, är närodlad sparris att föredra.

Som planta är sparrisen lite kinkig och väldigt noga med var den vill växa. De gillar soliga och öppna lägen där jorden inte är för fuktig utan väldränerad. De första sparrisskotten dyker upp när jordtemperaturen är över 12 grader och så snart du skördat de första skotten kommer det nya. Är det varmt väder kan sparrisen växa uppemot 10 centimeter på ett dygn.

Runt midsommar är det dags att sluta skörda så att plantan kan lagra näring i rötterna till nästa års skörd. Sparrisen fortsätter att utvecklas efter att den skördats och därför är låg temperatur och hög luftfuktighet viktigt. Skördad sparris förvaras bäst i mellan +1 och +2 °C.

Så tillagar du sparrisen

Koka
Sjud under lock i saltat vatten (ca 1 tsk/liter) i ca 3-5 minuter beroende på storlek. Känn efter med en potatissticka när de är klara. Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande ha lite motstånd. Skölj av den i iskallt vatten för att färgen ska behållas bättre och avstanna tillagningen. Sparrisen ska ha gott om plats i kastrullen och kunna ligga raklång i kokvattnet.

Grilla eller Stek
Stek hastigt på hög värme (ca 3-5 minuter) i olivolja tills den fått färg. Om du ska grilla sparrisen ska den penslas med olivolja och kryddas med salt och peppar. Grilla runt om tills den mjuknat och fått fin färg. Alternativt lägg sparrisen i ugnsfolie, lägg på en klick smör, lite flingsalt och vik ihop till ett knyte och lägg på grillen tills sparrisen blivit mjuk. Att grilla sparrisen inlindad i bacon är också gott, särskilt om sparrisen är grövre. Tunna sparrisstjälkar behöver inte kokas utan kan ätas råa i till exempel en sallad.

Att tänka på: