Rotmos – gott så in i Norden

majabrand_sasongensbasta_december_web_10– Här vet man inte ens att kålroten härstammar från Sverige. Istället tycker man att kaffe och kanelbulle är väldigt svenskt trots att varken kaffe eller kanel odlas i Sverige, säger Mathias Dahlgren, kock och krögare.

Han gav sin vegorestaurang namnet Rutabaga ( kålrot) för att namnet har power och tar bort den lite bleka stämpeln som vegetarisk mat har haft. På Rutabaga serveras såklart ett och annat med kålrot. Kanske någon drink med kålrot eller inlagd med färsk riven ingefära. Recept här.

När Mathias Dahlgren gör ett rotmos rostar han gärna kålroten i bitar i ugnen för att smaken ska bli så intensiv som möjligt.
– Kålroten innehåller väldigt lite stärkelse varför man alltid blandat i potatis i rotmoset. Men då försvinner också en del av kålrotens karaktär. För att möta sötman är hettan som finns i chili och svartpeppar effektiv. Om du pepprar lite kommer du märka att andra smaker öppnas upp, säger han.

Vinter innebär högsäsong för våra svenska rotfrukter. Inga andra grönsaker går så bra att lagra över den kalla perioden när det också är gott att laga mustiga rätter av rötter.

Testa ett grovt mos av kålrot och morot, det blir varmt och gott och är fyllt med sötma. Äter du inte korv eller fläsk som passar till så kan t ex en linsbiff och en sallad med senapsdressing bli jättegott till. Recept här.

Läs om kålrot här.