Matig blomkålssallad med dillyoghurt

Blomkålen innehåller en sorts antioxidanter som heter indoler och är hälsosamma då de bland annat har en antiinflammatorisk verkan. Ät massor av svenskodlad blomkål så här års för att det är hälsosamt men också för att det är så gott och variationsrikt. En soppa på blomkål brukar uppskattas både varm och kall.
Pröva gärna den här matiga och somriga salladen med lättkokta svarta linser (de ska inte bli mosiga) och även blomkålen ska vara lättkokt.
Sallad till 4:
Ingredienser
2 dl svarta linser
1 stort blomkålshuvud eller 2 små
1 gurka
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Dillyoghurt
3 dl grekisk yoghurt
3 msk skuren dill
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
Gör så här
1. Koka linserna knappt mjuka, ca 30 minuter, det ska inte koka sönder.
2. Koka blomkålen i buketter ca 7 minuter så att de fortfarande känns fasta.
3. Blanda linser och blomkål i en salladsskål. Tillsätt lite olja och salt och blanda.
4. Strimla och tillsätt 1 gurka.
5. Dillyoghurt
6. Rör ihop yoghurt, dill, salt och peppar och servera såsen till salladen.
SydGrönt – Odlare i samverkan Mellansvenska odlarna, MOEK Från Sverige Svenskt Sigill