Njut av två mjuka julkakor med ett enkelt recept

Foto: Johanna Wikström.

Receptet vi har utgått från är Lindas mjuka saffranskaka, från Lindas bakskola.

 

Använd samma recept och baka en mjuk pepparkaka: Tillsätt inte saffran utan tillsätt istället 2 tsk pepparkakskrydda och 1 tsk kanel.

Foto: Johanna Wikström.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1 påse saffran (0.5 gram)
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner saffran.
  • 2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt smörblandningen, bakpulver, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt snabbt till en slät smet.
  • 3. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform eller springform, cirka 1 1/2 liter.
  • 4. Grädda kakan längst ner i ugnen i cirka 40 minuter. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
  • Cream cheese frosting

    Ingredienser

  • 125 g färskost
  • 5 dl florsocker
  • 60 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Lingon att toppa med
  • Gör så här

  • 1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker krämigt.
  • 2. Vispa i färskosten.
  • 3. Bred eller spritsa frosting över den svalnade kakan och toppa med svenska lingon.