Fira advent med glögg och äppeltapas

majabrand_sasongensbasta_december_web_6Fira advent med juläppelskivor med grönmögelost som serveras till värmande glögg eller varför inte varm äppelmust värmd med lite kanel och vanilj.

 

Det var på 1000-talet som julfastan fick benämningen “advent” och bestämdes att vara under fyra veckor. Enligt den kyrkliga traditionen är advent en fastetid med väntan och  förberedelser inför firandet av Jesu födelse vid jul. I vår tid har advent blivit tid för att gå på julmarknader, förbereda klappar, mat och dekorationer. Det är också tid för umgänge och vi samlas gärna kring ett glas glögg och tända ljus och myser tillsammans.

Ett lättfixat och smakrikt tilltugg till glöggen är en skiva svenskt äpple av  t ex Cox´s orange eller Ingrid Marie med en bit grönmögelost på, gärna den smakrika från Kvibille eller lite krämigare och mildare blå Castello om du hellre vill. Mosa osten lätt och tryck dit en valnötsbit, smält lite honung och ringla det över.

Om äpplena
Äpplet Cox´s orange har brittiskt ursprung och har blivit ett mycket populärt svenskt äpple som odlas i Sydsverige där klimatet nära havet är gynnsamt. Smaken är mycket delikat och kryddig. Fruktköttet är krispigt och saftigt.
Att Ingrid Marie är släkt med Cox´s orange kan man ana i smaken. Det gulvita fruktköttet är krispigt och syrligt med lätt kryddiga toner. Ingrid Marie är perfekt att äta precis som det är och kan gärna tärnas i sallader både med frukt och grönsaker. Tack vare sin syra är det ett gott äppelkakeäpple.

Svensk säsong
Cox´s Orange och Ingrid Marie skördas båda i oktober och brukar finnas att köpa en bit in i januari.

Foto Annika T

Gör själv en supergod konfekt av syrliga och smakrika äpplen. Det är ett marmeladgodis (gelégodis som är lätt att göra). Vi använde Ingrid Marie-äpplen. Du kan också använda t ex Cox Orange eller Saga. Det viktiga är att äppelsorten du väljer har hög syra och det har de flesta svenska äpplena. Om du har färdigt äppelmos kan du använda det om det inte är för sött.

Här är receptet:

Äppelkonfekt