Tomat

Tomaten är nära släkt med potatisen och båda har sitt ursprung i Sydamerika där de odlades för 3000 år sedan. Namnet härstammar från det mexikanska namnet tomatl som betyder svällande frukt och det var också i Mexico som tomaten uppmärksammades. Det var först på 1500-talet som tomaten lyckades komma till Europa med hjälp av spanjoren Hernan Cortés. Den spred sig snabbt runt Medelhavet och 1544 blev den känd som morernas äpple i Italien.
Tomater har fått en väsentlig roll i vår matlagning på senare år och den är en av de mest populära grönsakerna. En tredjedel av alla svenskar äter tomat i stort sätt dagligen och vi äter ungefär 10 kg tomat per person och år. Men bara en av tio tomater som äts i Sverige svensk. Det gör att det finns en stor potential till en ökad försäljning av svenska tomater. Vi har mycket goda förutsättningar för odling av tomater i Sverige. Vattentillgången är bra. Det nordiska klimatet bidrar till tomaternas mognadsutveckling och de olika klimatförutsättningarna runt om i Sverige ger de många olika sorterna sin unika sötma och syra.
I svensk odling finns cirka 100 sorter i olika storlekar, färger, former och smaker. Men sorter kommer och går så därför ser vi mest vilken typ av tomat det är. Sorterna delas in i runda tomater och ovalt formade plommontomater, samt i undergrupper beroende på storlek: Vanlig rund tomat, cocktailtomat, körsbärstomat, bifftomat, vanlig plommontomat eller midi respektive miniplommontomat. Cirka 60 procent av de svenska tomaterna är vanliga röda och runda!