Vitlök

"Vitlöken har en gammal historia som medicinalväxt. Enligt myten kan den inte bara hålla sjukdomar borta utan även, häxor, spöken och vampyrer."

Vitlöken är en av våra äldsta växter. Den odlades av de gamla grekerna och de egyptiska pyramidbyggarna åt mycket vitlök för att orka med sitt tuffa arbete. Först på 1300-talet kom vitlöken till Norden och då odldes den för sina medicinska egenskaper.

Karaktärsfull och hälsosam
Den starka lukt och smak som ger vitlöken dess speciella karaktär beror på de svavelhaltiga oljorna som innehåller allicin.Vitlöken är en mycket hälsosam växt, det är ingen överdrift att påstå det. Vitlöken är rik på mineraler som selen, kalium, kalcium och fosfor. Den innehåller också ganska bra med vitamin C. Selen och vitamin C är bra på att skydda mot fria radikaler genom att det är kraftfulla antioxidanter. Det gör att vitlöken kan skydda mot hjärt- kärlsjukdom, här spelar även bioflavonoider och kalium en viktig roll. Kalium har en blodtryckssänkande funktion. Även grå starr, vissa cancerformer och reumatism kan mortverkas med hjälp av vitlök.