Växtkraft med vårljuset


Johanna Tatar, blomstersäljare, samexponerar många snygga krukor med trendiga gröna växter. Porslinsblomma är lättskött och tålig. Den trivs bäst i ljust läge, men inte direkt i sol. Blommorna är små och doftande.

 

Förnya fönstret nu när ljuset återvänder, säger Johanna Tatar som är säljare på Blomsterboda. Hon är ute i butiker och arrangerar växter i säsong och hon har koll på vilka som är populära. Monstera, elefantöra, zebrakallan och rosengeranium är några av de gröna växterna vi gärna inreder med. Gullrankan kommer enligt Blomsterfrämjandet att bli året bubblare men även ormbunkar och yuccaliljor är på uppgång. Gröna växter skapar lugn och de ska gärna vara stora, lummiga, frodiga och med intressanta bladverk. Många av de gröna växterna är utmärkta luftrenare som förbättrar kvalitén på inomhusluften.
De senaste åren har intresset för mormorsväxter som pelargoner varit stort och det är dags för blommor som var stora på 50-talet. Begonia är den absolut hetaste krukväxten 2019 och framförallt de begonior som erbjuder intressanta bladverk utöver blomningen som exempelvis forellbegonia och andra bladbegonier.

Februari innebär tid för omplantering av de krukväxter du har. Har du en gammal krukväxt som stått länge i samma kruka kan det vara läge att plantera om den. Knacka försiktigt ut växten ur krukan och om du bara ser rötter och ingen jord är det definitivt läge för ny jord. Februari och mars är bra månader för detta. Välj en planteringsjord av hög kvalitet och en något större kruka. Några behöver kanske graderas upp med en större kruka. Det finns massor av fina ytterkrukor och lerkrukor med fat, säger Johanna Tatar.

Våra krukväxter har olika krav vad det gäller temperatur, vattentillgång och ljus. Rent generellt mår dock alla krukväxter bäst av att få näring. Vattna därför gärna växter med svag näringslösning vid varje vattningstillfälle så utvecklas de bäst. Tidigare har man rekommenderat att främst ge näringslösning under sommarhalvåret men nyare forskning har visat att växter mår bäst av att få näring året om.
Att då och då duscha av krukväxterna är också bra, både för att skölja av damm och för att förbättra luftfuktigheten. Speciellt viktigt är det för fuktälskare som ormbunkar och kalateor. Det är dock inte många krukväxter som uppskattar för mycket vatten. Ca 20 minuter efter att du har vattnat dina växter kan med fördel överskottsvatten i ytterkrukan eller på fatet hällas bort.  Kom ihåg att det är vanligare att växter dör av för mycket än för lite vatten. Läs om fler inomhusväxter här

 

elefanto%cc%88ra-o-sparris-2

kalancho