Inomhusväxter

Med växter i rummet får du en fin miljö och kan skapa lugn och harmoni. Du kan välja om du vill ha stora och frodiga växter, lite strama och återhållssamma eller kanske romantiskt blommande krukväxter.
Redan i slutet av 1700-talet förekom krukväxter som pelargoner, balsaminer och olika citrusarter för odling inomhus. Mer allmänt gjorde krukväxterna sin entré i de svenska hemmen på 1800-talet. I slutet av 1800-talet var gröna växter som olika aralier och palmer väldigt populära och vid sekelskiftet kom den romantiska stilen med blommande pelargoner och julkaktusar.
När funkisen kom på 1930-talet var det dock bara svärmorstungan som gällde och från 1970-talet minns vi monsteran.
Nu kan vi glädjas åt ett otroligt utbud av såväl helt gröna som blommande växter. Många av våra svenskodlade krukväxter är anpassningsbara när det gäller klimatet och har ett högt prydnadsvärde för oss samtidigt som vi mår bra även av pysslandet med växter.
Förutom att växter är bra för vårt psykiska välbefinnande finns också flera studier som visar på deras förmåga att förbättra inomhusmiljön. Problem som ofta hänger ihop med dålig inomhusluft – huvudvärk, torr hud och irriterade ögon kan minskas genom att göra våra inomhusmiljöer mer gröna. Krukväxter hjälper både mot torr och syrefattig luft samtidigt som de tar hand om farliga partiklar i luften.

Både blommande och gröna krukväxter tillför luften syre genom fotosyntesen, så oavsett vilken krukväxt man väljer förbättras syrenivåerna inomhus. Ju större planta desto bättre syresättning. En annan fördel med krukväxter är att de genom fotosyntesen tillför luften fuktighet. Genom sin luftfuktande förmåga förbättrar de luftkvalitén inomhus, vilket är speciellt viktigt under vinterhalvåret när många inomhusmiljöer är torra. Ett riktmärke är att ju mer vatten en växt behöver, desto bättre luftfuktare är den.
Enligt studier som genomförts på Fytagoras Plant Science i Leiden så är den bästa luftfuktaren hortensian. I försök höjdes luftfuktigheten från 30 till 40% under 4 timmar med hjälp av 9 hortensiaplantor. Enligt Professor Bert van Duijn är två hortensiaplantor per rum under perioden januari-mars ett bra riktmärke. Azalea, som gärna ska vattnas varje dag, är ett annat exempel på en utmärkt luftfuktare.
Svenskodlade blommor, vissa som doftar andra som inte doftar, finns tillgängliga hela året. Vissa kan placeras på veranda eller balkong på sommaren men många låter du står kvar i fönstret under sommaren. Tänk på att skydda dem mot alltför stark sol med perseienn t ex och de kan behöva extra mycket vatten under sommaren. Lite näring i vattnet ger fina krukväxter och de mår bättre av regelbunden näring i små doser än att få mycket näring någon gång ibland.