Lätt att lyckas med pelargoner!

Dansa tango med mig! I väntan på varmare tider passar Årets Pelargon 2020 utmärkt inne på fönsterbrädan.
Foto: Annika Christensen och Blomsterfrämjandet

 

Tango Deep Rose With Eye heter den zonalpelargon som blev utsedd till Årets pelargon helt nyligen. Tittar man noga på blomman ser man att ögat är vitt med skira rosa strimmor. Blombladen är nästan röda för att ramas in av en ljusare kant. Det ger blomman ett fint djup och färgskiftningarna är vackra, betraktade både på nära håll och en bit ifrån.

– Det är en bedårande enkelblommande pelargon i intensiva färger, och namnet ger en lust att dansa tango. Själv har jag mest pelargoner inomhus, men den här sorten tycker jag passar ännu bättre utomhus. Det är en intensiv färg som lyser upp och blir jättefin i trädgården, säger den erfarne blomsterkreatören Gunnar Kaj.

– Jag tycker att pelargoner är underbara eftersom de är så snälla blommor. Man kan åka ifrån dem en vecka utan att de klagar. Även om mina torkar ut och blir bortglömda under vinterhalvåret, så svarar de direkt när de får kärlek och omvårdnad igen. Själv har jag ett 20-tal pelargoner som får usel skötsel under vintern, ändå drar de igång så snart jag börjar pyssla med dem. Mina gamla trotjänare är inga märkvärdiga sorter, men för mig är de gamla vänner som jag alltid är lika glad att återse, berättar Gunnar.

Varje år tillkommer någon ny sort i Gunnars samling och i år blir det Tango Deep Rose With Eye. Även pelargoner behöver nya vänner.
– Jag är förtjust både i blomman och faktiskt också i själva namnet. Jag är ganska bra på att dansa styrdans, men kanske inte just tango. Nu blir jag sugen på att lära mig, särskilt queertango, en variant där alla får föra och alla kan dansa med alla. I väntan på att åter kunna umgås och dansa, får Årets Pelargon vara min dansanta vän!

Så här lyckas du med dina pelargoner: