Introducera grönsaker tidigt

Hej igen dietist Anna Jörnvi! Du tipsade ju nyligen om hur man låter bebisar börja provsmaka grönsaker, nu vill vi gärna att du utvecklar det här med första barnmaten lite mer. Det har också helt nyligen presenterats en färsk studie från Umeå universitet som ytterligare stärker det du berättar här.


Är det viktigt att låta bebisar provsmaka frukt och grönsaker för att de ska vilja äta det senare?  Och finns det fördelar med att välja vissa frukter och grönsaker?
Jag skulle vilja säga att det viktigaste är att faktiskt introducera frukt och grönt för barnet, istället för att fokusera på exakt vilken frukt eller grönsak du väljer. Men ett tips kan vara att sträva efter att få till en variation av smaker och konsistenser. Det underlättar för introduktion av andra livsmedel i framtiden, och maximerar sannolikheten för att barnet får en mer hälsosam kost senare i livet. Det är även av stor betydelse att agera förebild genom att själv inta dessa livsnödvändiga råvaror och på så sätt visa att det är en naturlig del av måltiden.

Kan mammans kost påverka vad bebisen tycker om?
Detta är ett ytterst intressant forskningsområde och svaret är: ja, det verkar så! Som exempel finns det studier som visar att smakämnen från mammans kost kan överföras till bröstmjölken, något som för barnet kan underlätta övergången från bröstmjölk till fast föda. Det finns även forskning som visar att vad mamman äter redan under graviditeten påverkar hur snabbt barn lär sig tycka om just de råvarorna när mat sedan introduceras. I en studie lät man blivande mödrar dricka olika grönsaksjuicer av bland annat rödbeta, selleri och morot, och fann en högre preferens för dessa grönsaker när barnet sedan började äta. Mycket spännande om du frågar mig!

Läs mer:

https://sasongensbasta.se/tips/rad-och-recept-till-forsta-bebismaten/


Livsmedelsverket – råd för matintroduktion från ca 6 månader: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/barn-och-ungdomar/spadbarn#Från_cirka_sex_månader

Randomiserad klinisk studie om hur både mamma och barn kan påverkas till att tycka om grönsaker under graviditet och amning: https://academic.oup.com/ajcn/article/106/1/67/4634025?login=true

Översiktsartikel om upplevelse och utveckling av smak hos människan: https://www.karger.com/Article/Abstract/478759

Översiktsartikel om utveckling av acceptans för frukt och grönsaker under tidig barndom: https://academic.oup.com/advances/article/7/1/211S/4524035?login=true