– Vi föds med en preferens för sött. Bröstmjölken är söt och fet och för bebisen är det allt den har att jämföra med. Det kan därför vara ett sätt att från tidigast fyra månader, börja med smakportioner för att långsamt vänja barnet vid nya smaker. För att få till dessa mindre portioner är det lättast att ge lite av sin egen mat i samband med måltiden. Det du ger bör vara mjukt och i liten mängd (ca 1 kryddmått).
Vid cirka sex månader kan amning eller modersmjölksersättning börja varvas med vanlig mat. Det finns inga regler för vad man kan ge, men det ska vara mjuk mat som
t ex puréer gjorda på söta rotfrukter som palsternacka och morot. För smaker som inte är så söta och mer främmande, kan man behöva kämpa lite mer och erbjuda barnet den nya livsmedlet vid flera tillfällen. För vissa livsmedel kan det behövas mer än 10 exponeringstillfällen innan barnet visar tecken på acceptans för den nya smaken. Ha tålamod och låt det ta tid!
Tänk bara på att vara försiktig med gröna blad, honung och salt för barn under ett år. Läs mer om det på Livsmedelsverkets hemsida!
Mitt viktigaste tips är att aldrig tvinga ett barn att äta någonting. Försök istället att inspirera barnet genom att föregå med gott exempel och se till att själv äta ordentligt med grönsaker till måltiden. Då kommer barnet på längre sikt våga prova när hen är redo för det.
Jag vill också tipsa om en användbar bok som en dietistkollega har skrivit: ”Första hjälpen vid matbordet”. Den har jag använt mig av många gånger när jag träffat föräldrar som upplever svårigheter med att introducera fast föda till sina barn./Anna
Så här gör du egen grönsakspuré
De flesta rotfrukter och grönsaker går bra att göra mos av. Lätt att koka och mixa eller mosa är potatis, morot och palsternacka och kan därför vara bra att starta med. Broccoli och blomkål som kokat en stund i lite vatten blir goda som puré. Även frysta gröna ärter och majs blir bra och kan ev pressas genom finmaskig sil om man vill bli av med skalet.
Skala och skiva potatis och rotfrukter, skär eller dela grönsaker i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker bitarna. Koka dem mjuka. Du kan också koka i mikro. Mosa med gaffel eller pressa genom en vitlökspress eller sil. För större mängder är mixerstav eller matberedare bra att använda.
Rör ner 1 tsk smör eller rapsolja och lite bröstmjölk eller vanlig mjölk i 1 dl grönsaksmos.
Läs mer:
Livsmedelsverket – råd om livsmedel som barn under 1 år bör undvika: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/barn-och-ungdomar/spadbarn?AspxAutoDetectCookieSupport=1#Är_det_något_som_barn_under_ett_år_ska_undvika
Översiktsartikel om upplevelse och utveckling av smak hos människan: https://www.karger.com/Article/Abstract/478759