Gör höstfint med cyklamen

Cyklamen är en fin utplanteringsväxt som klarar sig bra på senhösten. Den är gracil med vackert bladverk och  blommor i vitt, rosa, lax, cerise, rött eller purpur, det finns även tvåfärgade och fransade cyklamen. Blomman klarar ett par minusgrader  och repar sig även efter lätt frost och den behöver inte mycket vatten.  Den är vacker att använda inomhus, men  blommar inte lika länge som ute.

Placerad ute i en kruka eller balkonglåda håller sig cyklamen mycket bra vilket gör att cyklamen är en utmärkt utplanteringsväxt på hösten och kan kombineras fint med andra växter. Numer finns det flera olika fantastiskt vackra silverfärgade växter som klarar sig bra på hösten, t ex silverek, rabatteternell, silvergirland och grå helgonört. Alla passar fint till planteringar och de bidrar med ro och harmoni. Sätt ett par varianter tillsammans med pastellfärgade blommor  t ex cyklamen och resultatet blir nästan drömlikt. Sätter du silverväxter tillsammans med vinröda och blå nyanser blir det också riktigt snyggt och kontrastverkan blir stor. Grå växters lugnande påverkan gör att fler starka färger kan användas utan att resultatet blir rörigt.

Prydnadskål, Brassica oleracea Prydnadskåls-Gruppen, är en sådan färgglad, köldtålig ettåring som passar utmärkt att plantera hela hösten. Den är en betydligt nyare företeelse än ätbar kål och introducerades först 1992 av en odlare i Danmark. Numera finns det många svenska trädgårdsmästare som har den i sina odlingar. Prydnadskålen har snabbt blivit mycket populär och idag säljs tusentals plantor. Prydnadskål är en mycket formstark växt som finns i olika färgtoner av vitt, purpur och grönt. Plantorna har en mycket tät bladrosett och bladformen varierar från helt släta till flikiga eller krusiga.

Det viktigaste för att lyckas med cyklamen är att inte vattna den för mycket. Vattna gärna på fatet så att plantan kan suga upp vatten underifrån. Cyklamen tycker om mjukt vatten, så regnvatten är utmärkt. Vattna med svag näringslösning och undvik att vattna på knölen och bladen. Placera cyklamen ljust och i sol till halvskugga. Växten vill ha det ganska svalt och gärna låga temperaturer på natten. Cyklamen trivs därför utmärkt på inglasade balkonger och i uterum. Växten klarar temperaturer ned mot 0°C och repar sig även efter lätt frost. Den övervintrar dock inte utomhus. Ett tips är att plocka in några av de bedårande blommorna och sätta i en liten vas.
Cyklamen fungerar också utmärkt att använda inomhus, men då blommar den inte lika länge. Ett annat tips är att plocka bort alla bladen från cyklamenplantan, då framträder den vackra knölen och växten får ett helt annat utseende. Många cyklamen doftar också ljuvligt, sätt näsan intill och njut!

Läs mer om cyklamen här:

https://sasongensbasta.se/vegetables/cyklamen/