Färgstarka och smakrika pumpor

halloweenpumpand

Fira att hösten är här och gläds åt den vackra naturen och alla häftiga pumpor i många färger. Nu finns flera härliga sorter att botanisera bland. Alla pumpasorter kan i princip ätas men alla är inte goda. De stora halloweenpumporna exempelvis passar bäst att skära ut mönster i och sätta ljus i. De små dekorationspumporna är fina att bara lägga i en liten grupp på bordet gärna i kombination med ljus och blommor.

Det finns ett flertal olika sorter som är fantastiska i matlagningen. Butternutsquash, Uchiki Kuri som är en sorts hokkaidopumpa, Sweet Lightning, Delica och Crown Prince är exempel på vanliga svenskodlade pumpasorter.

För att ta redan på om pumpan är mogen knackar man på den och lyssnar efter en ihålig dov klang, då är den mogen. Pumpor med fast fruktkött kan man riva råa och koka som pasta, och spagettipumpan går utmärkt att ugnsbaka, ta ur innehållet som blir spagettiliknande med hjälp av en gaffel. De flesta pumpor är goda i olika soppor som blir matiga och mättande. Smaksätt gärna med någon salt, syrlig och/eller kryddig ingrediens som balanserar pumpans söta smak. Prova t ex den goda pumpasoppan med rosmarin och getost, recept här nedan ur den härliga kokboken Green kitchen at home (Norstedts).

Pumpa är också jättegod att ugnsbaka i klyftor och servera med rostade nötter, syrliga berberis, tranbär, citrusdressing och andra grönsaker i vegetariska rätter men passar också bra till kyckling och lax t ex. En söt efterrrättspaj med pumpa är en klassiker vid halloweenfirande.

Ta vara på pumpakärnorna och rosta dem i ugnen eller stekpannan med olja och salt. De är goda som snacks och att strö över sallader. De ger lite extra protein och är rika på mineralen zink.

Läs mer om pumpa här