Pumpa

"Flera pumpor har en söt nötaktig smak"

Sortiment och egenskaper: I den botaniska familjen gurkväxter räknas förstås gurka in men också pumpa och squash. De är närbesläktade och det kan ibland vara svårt att dra gränsen mellan squash och pumpa. Ett exempel på det är butternutpumpa som också kallas butternutsquash.

De vackra och ofta ståtliga pumporna härstammar troligen från Centralamerika och kom till Europa under 1500-talet. Under hösten finns ett flertal olika sorter i handeln: Butternutsquash, Uchiki Kuri, Sweet Lightning, Delica och Crown Prince är exxempel på vanliga svenskodlade pumpasorter.

 

Användning:
Alla pumpasorter kan i princip ätas men alla är inte goda. De stora halloweenpumporna t ex passar bäst som dekoration, liksom de små dekorationspumporna som är fina som de är att dekorera med. För att ta redan på om pumpan är mogen knackar man på den, och hörs en ihålig dov klang är den klar. Några fasta pumpor kan man riva råa och koka som pasta, och spagettipumpan går utmärkt att ugnsbaka och sedan ta ur innehållet som blir spagettiliknande med hjälp av en gaffel. De flesta pumpor är goda i olika soppor som blir matiga och mättande. Smaksätt gärna med någon, salt, syrlig och eller kryddig ingrediens eftersom pumpan är söt.

Ta vara på pumpakärnorna och rosta dem i ugnen eller stekpannan med olja och salt. De ger lite extra protein och är rika på mineralen zink.

 

PUMPASORTER

Butternut
En matpumpa som är lätt att använda eftersom den inte har så mycket kärnor. Köttet har en söt, nötig smak. God att rosta i ugn, laga soppa av eller hyvla ner i lasagne till exempel. Den tillhör myskpumporna. Formen liknar ett avlångt päron, med ljusrosa skal. Storleken på mellan ett och två kilo gör den lätthanterlig även för det lilla hushållet. Fruktköttet är gulorange och fast. Smaken är mild, söt och lite nötaktig. Passar till det mesta i köket från soppor, ugnsbakning och röror, till bakning. Kan även ätas färsk eller ångas.

Hokkaido
En lite mindre pumpasort som ursprungligen kommer från den japanska ön med samma namn. En fiffig sak är att man inte behöver skala den – bara skär upp, koka eller ugnsrosta som den är! Söt och nötaktig smak.

Uchiki Kuri
är en mindre pumpa med fast kött som är mörkt gult med lite nötig smak och ett litet fröhus.
Uchiki Kuri tillhör hookaidofamiljen och är en av de mest populära matpumporna. Den passar att koka soppa av, eller använda till puré eller gratäng.

Sweet Lightning
En liten och globformat matpumpa lagon för en person. Smaken är söt och en aning kastanjeliknande. Den kan tillagas i mikron på bara fem minuter.

Delica
Stor och och plattrund pumpa som väger cirka två kilo. Den har svaga strimmor i skalet och fruktköttet är mörkt gult med en nötliknande smak. Delica passar att ugnsbaka som den är eller att fylla.

Spagetti
Oval pumpa med speciellt fruktkött. Dela pumpan i halvor och baka eller koka den mjuk. Dra ut det trådiga spagettiliknande fruktköttet med en gaffel.

Crown Prince
Pumpan kommer ursprungligen från Nya Zeeland och kan väga upp till fyra kilo. Fruktköttet är mörkt orange med en nötaktig smak. Den är rik på antioxidanten betakaroten.
God att koka pumpasoppa av.

 

Näring Pumpor är mättande men innehåller få kalorier och kolhydrater.
Fruktköttet innehåller C-vitamin, A-vitamin, kalium och betakaroten. De är rika på folsyra, som hjälper till att bilda röda och vita blodkroppar, samt niacin som är bra för ämnesomsättningen.

 

Svensk säsong: september–december

 

Plus för svenskodlat: Pumpa är lättodlad på friland i vårt klimat och alltså inte energikrävande. Närodlat i Sverige ger lägre klimatpåverkan genom kortare transporter.

 

Förvaring: Pumpor skördas när de är mogna och skalet har blivit hårt. Pumporna kan förvaras i flera månader. Bäst förvaras de i 7–10°.