Det bästa med azalean!

aif-mariaocissi-2

Azalean har två starka fördelar säger Maria Lundgren azalea-drivare i Fjärås.

– Den blommar länge som en hållbar bukett och luftfuktar också i ditt hem. Det vatten du ger azalean avdunstar tillbaka i luften. Den är alltså hälsosam också. Om du bara tar in den i din dagliga rutin och ger den en deciliter vatten så kommer den att ge dig glädje med sin vackra blommor i veckor framöver.
Eftersom azaleor planteras i torvjord nu för tiden så mår de bra av regelbunden vattning, gärna underifrån i ytterkrukan eller på fatet. Lyft gärna upp azalean när du vattnar, då känner du om den är torr. Ge den cirka 1 dl vatten men om den är tung och våt väntar du med att vattna till nästa dag. Azalean ska inte stå i vatten hela tiden. Förr odlades azaleorna på annat sätt och behövde stå och dra i vatten.

Azalean har blivit en populär presentblomma. Nu på hösten finns Vogel-azaleorna med en dubbel blomma och efter nyår kommer vårazaleorna som har enkla blommor.
Maria Lungren är andra generationen azalea-drivare, tillsammans med sin syster Cecilia driver de Arvidssons i Fjärås där de odlar flera olika krukväxter året om.

– Arvidssons i Fjärås startades 1963 av våra föräldrar. I mitten av 1970-talet började vi med azaleadrivning, säger hon och berättar att azalean odlas i två steg. Azalean odlas på fälten i Belgien och sätter sina knoppar där. Hos Arvidssons drivs knopparna fram till stora färgvisande och utslagna blommor.

 Azalean som är en vedartad växt är ett och ett halvt år när du köper den. Det ligger mycket hantverk och en lång utvecklingsprocess bakom den fantastiska krukväxten, säger Maria Lundgren. Men när du väl har azalean hemma hos dig är den lättskött.

– Se till att azalean du köper har stora knoppar som visar färg och gärna några utslagna blommor, då kommer den att fortsätta blomma fint. Glöm inte att ta in den i din dagliga rutin. Jag ger azalean en skvätt vatten och mig själv lite kaffe varje morgon, säger hon.

Säsongens Bästa hjälper dig att hålla reda på vad som är i säsong just nu. Vi guidar dig till varför du ska välja svenskodlade produkter när du handlar – och ger inspiration till hur du kan använda dem för maximal upplevelse!
Bakom Säsongens bästa står LRF Trädgård som är en branschorganisation för svenska producenter av grönsaker, frukt och bär samt prydnads- och plantskoleväxter.

Läs mer om azalean här

azalea-14-mathis