Azalea

"Ge azalean 1–1,5 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag. Känn efter så att den inte är alltför våt före vattning. Då blommar den fint i många veckor."

flamenco10-1

Nya odlingsmetoder med moderna torvjordar och plastkrukor har gjort att azalean numera är lätt att vattna. Ge den lite vatten regelbundet i botten på rymliga ytterkrukor så den kan dra upp vattnet själv.

Azalean växer naturligt på bergssluttningarna i Himalaya och Japan där dagliga regnmoln kommer och släpper regn över sluttningarna. Azalean får då regelbundet vatten men står aldrig i vatten eftersom det rinner undan.
Visste Du att azalean sätter sina knoppar och lagrar upp energi ute på sommaren? På vintern är azalean alltså oslagbar i en hållbar blomning eftersom den lagrar upp energi till sin blomning redan på sommaren. Den blommar i flera veckor trots vår mörka vintertid, då andra blommor som sätter knopp efterhand inte kan blomma någon längre tid.

Azalean är väldigt fin och lätt att använda till dukning. Småazalea kan ställas i små fina krukor på bordet tillsammans med ljus och ev. murgrönsrankor. Du kan också skära av blomgrenar från azalean och sätta i små vaser eller lägga på bordet. Med sitt ursprung från Himalayas och Japans bergstrakter passar azalean med sin trädlika form väl in i dagens moderna inredning.

Azalean har med nya odlingsmetoder i plastkruka och moderna torvjordar blivit en av våra mer lättsköta vinterkrukväxter. Den är även en bra luftfuktare i våra ofta för torra boningsrum. Lite vatten varje dag är det enklaste. De gamla skötselråden om att azalean ska stå nersänkt i vatten kan vara förödande för en azalea i plastkruka som då blir alldeles för våt.

Genom sin luftfuktande förmåga förbättrar växter luftkvalitén inomhus, vilket är speciellt viktigt under vinterhalvåret när många inomhusmiljöer är torra. Ett riktmärke är att ju mer vatten en växt behöver, desto bättre luftfuktare är den.
Azalea, som gärna ska vattnas varje dag, är ett exempel på en utmärkt luftfuktare.

 

Höst och Vårazaleor

Höstazalea är de hållbara Vogelsorterna. De finns i ett 15-tal färger och har en stor dubbel blomma. Dessa finns i handeln från september till nyår. De populäraste sorterna är vit- Madame Troch, ljus rosa- Terra Nova, vit med stark cerise kant- Hulsten.

Efter nyår kommer de härliga Vårazaleorna. Det finns ett otroligt variationsrikt sortiment med upp till 50 olika sorter som drivs i Sverige . Det är exempelvis ”Äpplebloms”-sorter som Theo och Stella Maris, småblommande japonicasorter som Darius och Dolly, ljuvligt aprikosa Oase de Lo och polkagrisrandiga Sachsenstern m.m. De kameliablommande AIKO i vit och aprikos.

Kameliablommande azalea –AIKO Ny bland Vårazalea i februari

Skötselråd för Azalea

Placering    
Ställ i fönster eller gärna på bord. En knoppig azalea kräver ljusare placering. Undvik heta element och starkt solsken.

Vattning   

Ge azalean 1–1,5 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag. Kontrollera att den inte står i vatten eller är våt före vattning.

Azalean ska torka upp lite mellan vattningarna.

Näring
Ingen näring under blomningstiden.

 

Kan en azalea blomma om igen?
En Azalea som blommat rikligt i flera veckor under våra mörka månader blommar ofta ihjäl sig. Efter lång blomning och om de börjar tappa bladen är det bara att slänga azalean den har gett allt. Men en del exemplar är livskraftiga och med mycket tur går det att få till en andra blomning: Låt azalean stå ljust i ett fönster. Dra ner på vattningen när blomningen avtar och plocka bort de sista blommorna. Nya små skott börjar titta fram på kvistarna i toppen på azalean. I februari ska plantan gödslas varje vecka med flytande krukväxtnäring eller rhododendronnäring. När frostrisken är över i maj-juni kan den placeras ut i halvskugga, på balkongen planterad i en större kruka, eller grävas ner i trädgården . Se till att gödselvattna den då och då. Snart kan nya knoppar växa fram och om det är en Vogelazalea kan den blomma på nytt redan under sommaren. Ta in azalean före frosten på hösten. En Vårazalea behöver då stå ljust och svalt

( 0-10grader) under hösten för att mogna i knopparna. De kan sättas in ljust i rumstemperatur efter jul för ny blomning.