Fruktig julsallad

Vad väljer du att lägga i din julsallad i år? Det finns många goda frukter och grönsaker som passar fint i hop. Men missa inte kål och äpplen.

Ingredienser

  • 1 rejäl klyfta vitkål
  • några blad grönkål
  • 2 juliga äpplen, t ex Ingrid Marie
  • 1 apelsin
  • 1 dl mandel, gärna saltrostade
  • 1/2 dl russin
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 msk honung
  • 5 msk god raps- eller olivolja
  • 1 krm salt
  • nymalen svartpeppar
  • Gör så här

  • 1. Strimla vitkålen fint med osthyvel eller vass kniv. Finstrimla grönkålen.
  • 2. Tvätta apelsinen väl och riv skalet. Skala, klyfta och skär apelsinen i mindre bitar.
  • 3. Skär äpplena i tunna skivor eller strimla dem.
  • 4. Blanda kål, frukter och russin.
  • 5. Rör ihop vinäger med apelsinskal, honung, salt och olja. Blanda väl med salladen
  • 6. Blanda ner färska basilkablad och mandlar. Servera som ett fräscht inslag på julborde.