Vintersalladen kan vara nyttigare är sommargrönsakerna

En sallad gjord på grönsaker i säsong under vintertid - med vitkål, rivna morötter, rivna rödbetor och gröna ärtor - kan vara nyttigare och mer rik på vitaminer än en sommarsallad med babyspenat, tomater, gurka och sockerärter. Vintersalladen innehåller dubbelt så mycket C-vitamin, 3,6 gånger så mycket K-vitamin och 1,7 gånger så mycket kalium beräknat per portion om hundra gram. Det framgår av en rapport som Livsmedelsverket gjort.

Livsmedelsverket har analyserat näringsinnehållet i 33 olika grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukter och grönsaksprodukter för att uppdatera livsmedelsdatabasen.

Säsongensbästa

När det gäller vitaminer och mineraler var grönsakerna och rotfrukterna framförallt goda källor till vitamin K, C och folat. Gröna bladgrönsaker och kålväxter var extra rika på dessa näringsämnen och hade också högre halter vitamin A, kalium, mangan och molybden.

Det finns ett starkt internationellt vetenskapligt stöd för att frukt och grönsaker är bra för hälsan och Livsmedelsverket har därför kostrådet: ”Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker”.

Resultaten visade att nästan alla grönsaker och rotfrukter innehåller mycket fiber och de flesta innehåller även protein. En portion (300 gram) ärtsoppa utan fläsk motsvarar till exempel dagsbehovet av fiber och närmare halva proteinbehovet. Grönsaker och äpplen innehöll i genomsnitt 10 procent av vårt fiberbehov per 100 gram medan baljväxter innehöll 30 procent.

Säsongensbästa

Analyser av rotfrukter före och efter ångkokning visade att ungefär 75 procent av vitamin C, 85 procent av tiamin och 90 procent av niacin, vitamin B6 och kalium fanns kvar efter tillagningen.