På Västernäs skördas jordgubbar till Nationaldagen.

Torbjörn Sterner Johansson och Anna Sterner driver Västernäs handelsträdgård i Höör i Skåne.

Försäljningen slog rekord i maj månad. Och nu börjar de plocka jordgubbar i frilandsodlingen under veckan.
– Att åka till ett självplock under sommaren kan bli en både rolig och givande familjeaktivitet, tipsar Torbjörn och Anna på Västernäs handelsträdgård.

På Västernäs handelsträdgård i Skåne börjar jordgubbsplockningen på friland lite försiktigt denna vecka. Här har man räddat jordgubbsblommen med frostskyddsbevattning.

Både blommor och bär hos Västernäs.
I år har maj varit en så bra månad att Torbjörn knappt hittar ord.
– Försäljningen i vårt gardencenter ökade med 63 procent jämfört med i fjol och det som har varit utmärkande är att kunderna har handlat köksväxter som gurka, tomat, jordgubbar och fruktträd för egen odling men även prydnadsväxter. Det har varit hårt tryck för personalen i år med både fler kunder och smittorisken att förhålla sig till, säger Torbjörn Sterner Johansson. Lite jordgubbar har skördats i växthus några veckor men snart drar frilandsodligen igång.
– Vi hoppas kunna plocka en del till Nationaldagen, säger han.
Allt började på trädgårdsskolan där Torbjörn och Anna träffades. De producerade sommarblommor i ett gammalt växthus på Torbjörns föräldragård som de sålde på helgerna. 1996 startade de handelsträdgård på riktigt och tog över en del av fastigheten där Torbjörns far odlade jordgubbar. 2010 tog de över även jordgubbsodlingen.
– Det är en utmaning att få ihop båda verksamheterna, eftersom stora delar av högsäsongen sammanfaller. Jordgubbarna utgör den största egna odlingen. Ungefär 30 procent av bären säljs via självplockning, och resterande 70 procent säljs till lokala butiker. Fördelen med att sälja lokalt är att vi kan garantera fräscha bär av sorter som är valda för att de är goda snarare än deras hållbarhet i butik.
– På Västernäs odlas Florentina, Honeoye, Florence och Malwina. Favoritsorterna är Honeoye och Malwina, säger Anna Sterner. Själv njuter hon helst bären till frukostflingorna eller under dagen som törstsläckare.

Jordgubbsplockning – en rolig familjeaktivitet
Självplockning har funnits på gården ända sedan slutet av 70-talet när Torbjörns far odlade jordgubbarna. Men de har märkt en förändring i vilka kunder som kommer.
– Förr var det mer en husmorssyssla, när vi plockat de bästa bären för säsongen kom husmödrarna med spannar för att plocka billiga bär till syltkokning. Idag är självplockningen mer en familjeaktivitet och man behöver inte plocka så mycket, även om vissa kommer varje dag och plockar sitt dagsbehov, säger Torbjörn.

Både prydnadsväxter och jordgubbar är väderberoende, en ständig utmaning att förhålla sig till.
– Vi har klarat frostnätterna i maj bra tack vare frostskyddsbevattning av plantorna, säger Torbjörn. Han berättar också att de planerar framåt för bättre bevattningssystem så att de ska klara klimatförändringar. De håller även på en del med gröngödsling för att öka jordens vattenhållande förmåga.