Vårliga våfflor!

20200315_135730Visste du att Våffeldagen har sitt ursprung i den kristna högtiden Vårfrudagen och firandet av Jungru Marias bebådelsedag, dagen då ängeln Gabriel berättade för Maria att hon skulle föda Jesus? Datumet den 25 mars är nio månader före jul och alltså nio månader före Jesus födelsedatum. Många år och feluttal senare är Våffeldagen  ett välkommet inslag under våren som ger oss en anledning att äta lite extra gott. Våfflor har många gånger ansetts vara lite lyxigt och vi behöver alls inte vänta tills den 25!

Hur du äter dina våfflor bäst väljer du förstås själv, sylt och grädde är klassiska tillbehör. Vi har gjort en salt med grönt i och en söt med äpple och honung.

Grön våffla
Vispa ihop våffelsmeten. Mixa en näve färska spenatblad med lite av smeten och blanda sedan ner resten av smeten. Grädda våfflorna och toppa med en klick färskost, massor av färsk basilika, svartpeppar, flingsalt och droppar av god olivolja.

Äppelvåffla
Tärna ett par syrliga äpplen. För smaken är det viktigt att äpplena är syrliga och friska när de tillagts och det är då de svenska äpplena som gäller. Aktuella svenska äpplen nu i mars är Elise, Rubinola och Frida.  Koka äpplena mjuka i lite vatten. Vispa ihop våffelsmeten och grädda frasiga våfflor. Toppa våfflorna med äpplena, en klick grädde, gärna blandad med lite grekisk yoghurt, valnötsbitar och ringla över lite honung.