Vårens örter är på gång!

I växthusen på Ekerö är produktionen inför påskförsäljningen i full gång. "Vi planterar drygt 200 000 krukor med dill och gräslök nu", berättar Alvar Kårfors på Orto Novo.

Alvar Kårfors driver Orto Novo som producerar sallat och örter i Nyckelby på Ekerö. I växthusen odlas omkring 200 000 krukor i veckan, året om. Och nu har de hävda coronarestriktionerna börjat märkas av även i odlingarna.

– Efterfrågan på kryddor har exploderat för oss sedan restriktionerna släppte och det är ett stor sug efter färska kryddor från restaurangbranschen nu. I juli 2021 hade vi dessutom all time high, så det märks helt klart av en förändring som är kopplad till pandemin, berättar Alvar Kårfors.

Foto: Orto Novo

Nytt för säsongen är att en favorit från restaurangvärlden har börjat leta sig ut även till konsumenterna.

– Oxalis är en modern och häftig produkt som man kanske känner igen från fine dining. Den säljs till och från i butiker och är alltid i blom – med blommor som dessutom går att äta. Det är en mångsidig ört som man kan använda till garnering och sen är den ju snygg också! Kryddor kan ju fungera på samma sätt som krukväxter, som ett positivt inslag i hemmet.

Varför ska vi välja råvaror från Sverige?

– När varor produceras i Sverige finns det många garantier som följer med per automatik, till exempel minimalt och hållbart växtskydd och korta transporter som medför att produkterna är så nära nyskördade man kan komma – och därmed fräscha. Detta i kombination med vår tekniska utveckling medför en oerhört klimatsmart slutprodukt. Man kan generellt även säga att svenska grönsaker håller en mycket hög nivå när det gäller livsmedelssäkerheten.