Släpp in vårblommor!

Hortensian är en av de underbara vårblommorna.

Mars är här med härlig vårljus och solen börjar försiktigt att värma. Fixa fint i dina fönster och njut av den begynnande våren. Här är några tips från Blomsterfrämjandet.

Engelsk pelargon är en av de tidigaste pelargonerna och den har stora fina blommor.

Hortensia är blomman som har mycket volym och stora blommor.

Gerbera har kaxiga, färgglada och glädjefyllda blommor.

Höstbegonia har ett konstigt namn så här års, nåja strunt i det, den är fantastiskt rikblommande och finns i massor av olika färger.

Här får du fler tips på hur du kan göra vårfint hemma.

* Duscha av dina krukväxter och plocka bort vissna blad och blommor. Det gör att de ser ut som nya. Passa på att möblera om lite bland växterna så känns det extra nytt och fräscht. Har du höga fönster är det fint att bygga på höjden. Placera till exempel en växt på en trave böcker eller i en skål på fot.

* Blommande krukväxter sprider en ljuvlig vårkänsla inomhus. Välj ljuva pasteller som aprikosfärgade och rosa nyanser, lyxigt vinröda eller fräscht vita. Gruppera några olika blommande krukväxter på soffbordet, bygg ett stilleben på fönsterbrädan och sätt färg på matbordet. Glöm inte att nypa av en liten blomma till badrummet och pigga upp på kontoret.

* Tulpanbuketten är ett självklart val så här års. Nu finns det ett rikt utbud av sorter och färger i butikerna så det är bara att blanda efter tycke och smak. Fint också att blanda i kvistar från trädgården i buketten. Magnolia, forsythia och körsbär passar till exempel fint tillsammans med tulpaner.

* Inglasade balkonger och uterum är nu underbara att vistas i om solen skiner. Rensa bort gammalt bråte om platsen förvandlats till ett förråd över vintern och fyll på med nya fräscha växter. Glöm inte att vattna de växter som står här eftersom det kan bli väldigt varmt mitt på dagen.

* För den som gillar att städa – putsa fönstren! Så att det vackra vårljuset kan flöda in fritt utan spår från vintern.

Foto Peter Carlsson/Anna Skog

Blomsterfrämjandet har massor av mer härliga tips här