Vanliga bär är supermat

 Vi bör äta mer växtbaserad mat för hälsans skull och här har bären en viktig funktion att fylla, säger läkaren och författaren Helena Nyblom. Amerikanen Dan Buettner fann fem platser i världen där de friskaste människorna bor, de kalls de blå zoonerna och är Sardinien i Italien, Ikaria i Grekland, Okinawa i Japan, Loma Linda i USA och Nicoyahalvön i Costa Rica. Han har undersökt varför vissa människor lever längre än andra.

– Hälsosam kost med bär, frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och fisk är en röd tråd mellan dem men människorna där känner en mening med sitt liv genom social gemenskap. De lever inte heller under samma stress som vi gör här och de kör inte bil i samma utsträckning, säger Helena Nyblom. Hon understryker att vi med kosten kan påverka hälsan mycket och säger att bär är ett lättsamt sätt att få i sig massor av bra näringsämnen.

– Blodsockertoppar påverkar oss negativt men våra bär som jordgubbar, hallon, blåbär och svarta vinbär är ovärdeliga eftersom de stabiliserar blodsockret. Bären är också probiotiska och ger god näring åt de viktiga tarmbakterierna. Vårt välbefinnande styrs mycket från magen och forskning visar att demenssjukdom kan ha koppling till magen. Man har också sett att det finns ämnen i växter som kan stoppa åldersförändringar i hjärnan, t ex antocyanin som finns i bland annat blåbär.

Bären är rika på C-vitamin, svarta vinbär är dubbelt så C-vitaminrika som apelsin, som stärker kollagen vilket finns i blodkärlens väggar men även i huden och ger stadga. C-vitaminet har många funktioner i kroppen och hjälper också E-vitaminet att återanvändas. I jordgubbar och hallon finns ellagsyra som ger skydd mot solens UV-strålar och i djurförsök visat sig kunna motverka cancer.

Bär är lätt att lägga till i frukostgröten eller muslin. De är också perfekta som mellanmål och dessert och det kan vara lättare att få barn att äta sallad om man blandar i bär, säger Helena Nyblom.