Välj svenskodlat för hälsa och klimat

Vill du må bättre och samtidigt göra en insats miljön och klimatet? Då ska du äta mer frukt och grönsaker. Det är särskilt enkelt att välja svenskt och närproducerat så här års när frukt och grönsaksdiskarna flödar av nyskördade och supernyttiga grönsaker från våra svenska odlingar.
Här följer några anledningar till att välja svenskodlade trädgårdsprodukter i säsong.

Fantastiska smaker
I Sverige gör odlarna sitt bästa för att odla produkter av hög kvalitet och med fantastiska smaker. Vi har en kort odlingssäsong med mycket dagsljus och låga temperaturer, jämfört med sydligare länder, vilket stimulerar bildandet av aromämnen. Det gör att våra svenska frukter och grönsaker smakar mer.

Odlat med hänsyn till miljön
Här finns stor kunskap om hur vi skyddar våra grödor utan att använda mer växtskyddsmedel än nödvändigt. Eftersom vårt klimat är förhållandevis svalt har vi inte samma behov av att skydda grödorna mot insekter och svampar som finns i varmare klimat.
Svenska odlare har god kontroll på växtnäringstillförseln för att minimera påverkan på grundvatten och vattendrag och de  flesta svenska växthus har recirkulerande system för vatten och växtnäring och släpper därför inte ut avfall till miljön runtomkring. 

Korta transporter
När du handlar närproducerat blir transporten mellan producent och konsument mindre vilket innebär att produkterna skördas när de är så gott som fullmogna vilket ger produkterna mer smak. Dessutom minskar risken för skador när frukt och grönt färdas kortare sträckor, vilket i slutändan gör att svinnet minskar.

Svensk växthusodling är klimatsmart
Svenska växthus värms nästan bara av förnybar energi eller spillvärme från industrin. I inget annat land med uppvärmda växthus har utvecklingen mot förnybar energi gått så snabbt och så långt som i Sverige. Energianvändningen har också effektiviserats. Flera producenter är även klimatcertifierade. Läs mer på: www.svensktsigill.se

Källa om odling: Jordbruksverket

Livsmedelsverket ger råd om hur vi ska äta för att få i oss lagom mängd av olika livsmedel och näringsämnen. Fem knytnävsstora portioner om dagen. Så mycket frukt och grönsaker är bra att äta för att hålla sig hälsosam. Med andra ord: 500 gram för vuxna och 400 gram för barn.

Läs mer på deras hemsida: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/frukt-gront-och-baljvaxter