Ugnsbakade äpplen med mandelmassa, hasselnötter och kolasås

8 portioner

200 g mandelmassa

8 äpplen

en näve hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader.

Kärna ur äpplena. Hacka mandelmassan och blanda med nöthacket och fyll äpplena. Gillar man kardemumma kan man blanda i det med. Sätt äpplena i en ugnsform på ett bakplåtspapper och strö över lite av nöthacket, finns det mandelmassa över så strö över det också. Baka äpplena mellan 20-40 minuter tills de blir mjuka men ändå har en fast kärna så man får lite tuggmotstånd. Tiden i ugnen varierar mycket efter mogningsgrad och äppelsort. Känn efter med en provsticka.

Servera äpplena med varm kolasås.

Kolasås

150g smör

4 dl grädde

3 dl strösocker

1 krm salt

Bryn smöret i en kastrull tills det blivit lite brunt, men inte bränt. Rör sedan ut sockret i smöret och häll i grädden. Låt det puttra under omrörning i ca 15 minuter. När det sedan svalnar lite så blir såsen tjockare. Såsen kan göras någon dag innan och värmas upp vid servering.