8 portioner
200 g mandelmassa
8 äpplen
en näve hackade hasselnötter
Sätt ugnen på 175 grader.
Kärna ur äpplena. Hacka mandelmassan och blanda med nöthacket och fyll äpplena. Gillar man kardemumma kan man blanda i det med. Sätt äpplena i en ugnsform på ett bakplåtspapper och strö över lite av nöthacket, finns det mandelmassa över så strö över det också. Baka äpplena mellan 20-40 minuter tills de blir mjuka men ändå har en fast kärna så man får lite tuggmotstånd. Tiden i ugnen varierar mycket efter mogningsgrad och äppelsort. Känn efter med en provsticka.
Servera äpplena med varm kolasås.
Kolasås
150g smör
4 dl grädde
3 dl strösocker
1 krm salt
Bryn smöret i en kastrull tills det blivit lite brunt, men inte bränt. Rör sedan ut sockret i smöret och häll i grädden. Låt det puttra under omrörning i ca 15 minuter. När det sedan svalnar lite så blir såsen tjockare. Såsen kan göras någon dag innan och värmas upp vid servering.