Tre aktuella frågor om svensk frukt

img_1596a%cc%88ppelsko%cc%88rd

Henrik Stridh, VD på Äppelriket i Kivik:

Hur påverkas de svenska äpplena och päronen av den ovanligt milda vintern?

– Ute i fruktodlingarna har knopparna börjat röra sig oroväckande mycket och vi hoppas att kung Bore är med oss och inte ställer till med för många minusgrader nu. Det är ovanligt tidigt men januari och februari har varit varma och det finns inte mycket man kan göra som odlare förutom att hålla tummarna. Knoppsättningen är tidig i hela Europa och många fruktodlare är oroliga just för om det skulle bli lite för kallt. Några minusgrader är inga problem i Sverige, men skulle det gå ner mot 6–7 tror jag att vi kommer att få se lite frostskador på den mogna frukten.

Finns det svensk frukt kvar från höstens skördar?
Javisst! Just nu säljer vi Frida, Santana, och Rubinola. Snart är Elise på väg ut i butik. Vi har även en del päron kvar och då är det främst Conference som säljer. Frukten är såklart lagrad i våra speciella långtidslager, ULO, vilket gör att kvaliteten blir riktigt bra.
I kylarna väntar sen Rubinstar och Gloster på att få se ljuset men de får sova lite till innan de kommer till butikerna.

 Vad är speciellt med svenska äpplen?
Smaken och balansen mellan syra och sötma. De allra flesta sorterna har även ett tunnare skal.