Toves gröna favoriter

Kreativ kock med ständiga järn i elden. Foto: Lennart Weibull

Hej Tove Nilsson, kokboksförfattare och ena halvan av podden Jordkommissionen, andra halvan är Lotta Lundgren.

Vilka är dina favoritgrönsaker på sommaren och hur äter du dem?

Mina favoriter är mangold, gulbeta, sockerärtor och färskpotatis.

Mangolden gillar jag att koka tills den är mjuk och sen svänga runt i smör. Om jag svänger runt den i olja gillar jag att lägga den på ett fat tillsammans med saltad turkisk yoghurt och strö över curry eller ras el hanout (marockansk kryddblandning).

Betorna älskar jag att koka i saltat vatten och sen försiktigt dra av skalet och lägg de goda betorna på vispad ricotta och sen toppa med en salsa verde på massa örter från trädgården och lite torkad chili tex espelettpeppar eller koreansk chilipulver.

Sockerärtor, Lokförare Bergfälts är min favorit och det jag längtar mest efter i mina odlingar. Stora sockerärtor som jag dippar i en hemgjord majjo-dipp smaksatt med massa gräslök och dragon. Eller kokar lätt tillsammans med skivad vitlök och svänger runt med smör.

Det finns inget som färskpotatis. Jag äter den som den är, riktigt saltkokt tillsammans med dill. Jag kan äta hur många som helst. Varma, ljumma eller kalla från kylen.

För övrigt berättar Tove att hon klurar på ny bok som troligtvis kommer 2026… så långt kvar. Annars är det fortsatta uppdrag för TV och har eventuellt en större grej på gång där.