Tareqs bästa grönsakstips

Foto: Peter Carlsson

Sluta skala grönsakerna! Uppmaningen kommer från kocken Tareq Taylor.
– Grönsakerna är nästan alltid så rena och fina att vi bara kan skölja dem och möjligen ansa dem lätt. Det blir ofta spill helt i onödan eftersom det sitter mycket näring i skalen.
Tareq tycker att vi är lyckligt lottade när vi handlar grönsaker.
– Det är hög kvalitet på allt men tyvärr förknippar vi kvalitet för mycket med utseende. Grönsaker som är knotiga, tillstötta eller lite uttorkade kan användas på olika sätt. En morot som är lite mjuk och har tappat vatten är ofta mer smakintensiv och passar fint att rosta i ugnen.

På frågan vilken grönsak han gillar bäst svarar Tareq att det är kålen.
– En fantastisk grupp grönsaker på många sätt som tyvärr är bortglömd. God, nyttig och full av umami.
Det gäller allt från vitkål och broccoli till grönkål och brysselkål. Alla kålsorter har sin smakidentitet och de kan kokas, stekas, bakas, syras, picklas och karamelliseras. Man kan gärna låta kålen gå länge för att få fram sötman i kålen. Då kan den enormt starka umamismaken komma fram och ta över en köttbit, säger han.

Tareq vill gärna ha balans på tallriken med mycket grönsaker. Men att försöka leva ett 100-procentigt hälsosamt liv är inget han tror på.
– Om inte njutningen är närvarande när vi äter så är det själsdödande men att ha en bra bas att stå på inte minst med maten är viktigt.  Däremot är ett kliv åt sidan då och då inget man ska ha dåligt samvete för, säger han. Och det är precis det han och dietisten Sara Ask beskriver i sin nyligen utkomna bok Det goda livet. Hitta en förståelse för vad du behöver och gör små förändringar. Bokens inledning handlar om hur hjärnan fungerar och att det ibland är nyttigt att ge efter för t ex ett chokladsug.
Sedan följer 100 lockande recept på bra mat med mycket grönt men också inslag av kött och fisk. Här finns något för alla som vill både njuta och äta lite mer hälsosamt i höst och vinter.
– Om man äter t ex pitepalt som är jättegott,  blir man däst och trött en stund efter måltiden. Men har man balans på tallriken med grönsaker blir man inte däckad, säger han. Efter en bra måltid får man i stället energi och det är något som Tareq verkligen känner hjälper honom att ta sig vidare och genomföra allt under dagen.
Äpplen finns hela tiden med inte minst i söta saker.
– Äpplen är så otroligt tacksamma. Jag använder de väldigt gärna i äppeltosca. Under hösten och vintern stoppar jag dem ofta i en smoothie också.
Jag skär äpplena i bitar med skalet på och lägger i en blender tillsammans med någon skalad citrus, färsk spenat och lite kål. Jag brukar fylla på med kokosvatten som vätska. Den här hälsosamma smoothien med alla fibrerna kvar blir en härlig start på min dag, säger han.
För Tareq är god och vällagad mat A och O och han berättar avslutningsvis att han i dagarna lanserar helt nya kylda maträtter på temat husmanskost lagade från grunden med bra råvaror. Rätterna kommer man att kunna köpa i många livsmedelsbutiker runt om i landet.

Foto Nina Bergström

Foto Heléne Pe

Rotfruktslasagne

Enklaste lasagnen även om den behöver en stund i ugnen.

cirka 6 portioner i ugnen

2 förp kokta bönor, t ex vita, svarta eller kidney, ca 800 gram

2 vitlöksklyftor

400 gram blandade rotfrukter, t ex rotselleri, palternacka, persiljerot, morot

2 dl creme fraiche

1 förp krossade tomater, ca 400 gram

1 dl vatten

1/2 dl olivolja

2 tsk torkade örter, t ex rosmarin, timjan, oregano, salvia

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk nymalen svartpeppar

9 lasagneplattor

2 dl riven lagrad ost

1 kvist basilika

Till servering:

blandad grönsallad

  1. Värm ugnen till 175°, varmluft.
  2. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skala och riv rotfrukterna grovt.
  3. Blanda rotfrukter, vitlök, creme fraiche, krossade tomater, vatten, olja, örter, salt och peppar i en bunke. Vänd ner bönorna och blanda runt.
  4. Varva lasagneplattor och rotfruktsröra i en smord ugnsform, 20×25 centimeter. Börja och sluta med bönröra. Strö ost över lasagnen och tillaga mitt i ugnen cirka 40 minuter eller tills den har fin färg och lasagneplattorna är mjuka.
  5. Ta ut och toppa ev med några basilikablad. Servera med salladen.