Svenska bär är toppen för tarmen

Sambandet mellan en välmående tarm och såväl fysisk som psykisk hälsa har uppmärksammats i många studier på senare tid. Att regelbundet äta vanliga svenska bär som jordgubbar, hallon och blåbär har visat sig gynna tarmhälsan.

Att bär är fulla av vitaminer, mineraler och bioaktiva ämnen känner många till. Galia Zamaratskaia, forskare och samverkanslektor i matens kvalitet vid Sveriges Lantbruksuniversitet, lyfter fram bärens innehåll av kostfibrer som ytterligare ett område där bären har betydelse för vår hälsa.

– Bärens innehåll av kostfibrer är en väldigt viktig del av deras värde som livsmedel. Kostfibrer gynnar tarmfloran och tarmhälsan, och de ger också en mättnadseffekt.

Skyddar mot flera kroniska sjukdomar
I sin egen forskning har Galia Zamaratskaia främst intresserat sig för bärens bioaktiva ämnen.

– De är intressanta eftersom bären här spelar en särskild roll. De vitaminer och mineraler som bären innehåller finns däremot även i andra typer av mat. Mycket forskning pågår om bioaktiva ämnen, en hel del är fortfarande oklart. De här ämnena anses till exempel inte vara essentiella eftersom vi inte vet hur mycket vi behöver av dem eller vad som händer när vi får för mycket. Överdosering är dock inget vi riskerar genom att äta bär eller annan mat, det kan bara bli aktuellt om vi tar ämnena som kosttillskott.

Bär innehåller många olika bioaktiva ämnen, bland annat polyfenoler av vilka de mest kända är icke-flavonoider som ellaginsyra, och flavonoider som quercetin och en rad antocyaniner. Studier visar att det här är ämnen som skyddar mot bland annat vissa former av cancer, typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. De stärker immunförsvaret och har även antiinflammatoriska effekter. Historiskt har bär använts i folkmedicinen som medel mot infektioner.

– Bär är en naturlig del av nordisk kost och det är ingen tvekan om att de är oerhört nyttiga och bra för hälsan, säger Galia Zamaratskaia.

Galia Zamaratskaia understryker vikten av att äta varierat med mycket bär, frukt och grönsaker. Då får man i sig alla näringsämnen, kostfibrer och en balans av bioaktiva ämnen.

galia

————————————————————————————————————–