Stolt och kraftfull kålblomma

Blomkålen har ökat mycket i popularitet och det finns nu hur mycket recept med blomkål som helst att botanisera bland. När den är alldeles färsk, nyskördad och närodlad är smaken förstås så mild och fantastiskt god att kålen inte behöver krånglig tillagning alls. Bara att bryta små buketter och lägga i salladen med en god dressing eller koka buketterna nätt och jämt mjuka, strö på några saltkorn och den lilla förlösande smörklicken. Men det är inte bara smaken som gjort att blomkålen fått en framskjuten plats i grönsaksdisken. Dess otroliga hälsofördelar har spritt sig vida omkring.

Vit och näringsrik
Blomkålen är en grönsak som är rik på B-vitaminer, C-vitamin, kalcium, kalium och viktiga lösliga fibertyper.
Många frukter och grönsaker innehåller växtbaserade så kallade fytonäringsämnen, vilket gör dem färgstarka. Många också är viktiga antioxidanter men alla är inte färskrika. Fyto är det grekiska ordet för växt. Växterna producerar fytonäringsämnen för att främja sin egen tillväxt och skydda sig själva mot cellskador och sjukdomar. Fytonäringsämnen kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom dels genom sin roll som antioxidanter.

Blomkål tillhör den korsblommiga familjen och saknar det gröna klorofyllet som finns i andra grönsaker som broccoli, vitkål och grönkål, eftersom buketterna är avskärmade från solen genom växtens blad under tillväxt. Men dess näringsämnen är fantastiska och kan bidra till att stärka immunförsvaret och minska risk för cancer. Blomkål innehåller ett ämne som heter allicin som skyddar växten från angrepp av skadedjur och hos människan har det visat sig stärka immunförsvaret. Blomkål innehåller också glukosinulater som är svavelliknande ämnen som bryts ner till isotiocyanater och indoler, som är aktiva ämnen när färsk kål tuggas, en del kan också bildas i tarmen. Både isotiocyanater och indoler kan hjälpa kroppen med avgiftning och därmed skydda mot uppkomst av cancer. Det är viktigt att vi inte glömmer bort  de vita grönsakerna när vi blandar friskt och äter grönsaker i olika färger varje dag. när färsk kål tuggas, en del kan också bildas i tarmen. Både isotiocyonater och indoler kan hjälpa kroppen med avgiftning och därmed skydda mot uppkomst av cancer. Det är viktigt att vi blandar friskt och äter grönsaker i olika färger varje dag och glöm de inte bort även de vita grönsakerna.

Den goda och mjälla kålen
Som namnet anger är det växtens blomma vi äter. Blomkål är känslig och behöver hanteras varsamt, därför låter man blasten sitta kvar när man skördar kålen. Cajsa Warg hade med blomkålen i sina recept under mitten av 1700-talet. Under delen av 1900-talet var blomkålen vanlig som kokt varm grönsak i buketter som tillbehör till kötträtter eller i ostgratinerad form.’Efter 2000 har blomkålen helt klart fått ett uppsving som en mättande och sund kolhydratkälla i måltiden men också som en smakrik och läcker ingrediens i bland annat indiska rätter.

Under sommaren och hösten finns nyskördad svensk blomkål som är mjuk och rund i smak och konsistens. Använd den exempelvis i en lättlagad blomkålssoppa som rundas av med en gräddskvätt. Soppan brukar älskas av många familjemedlemmar, små som stora. Passa också på att njuta av den milda blomkålen i en sallad. En dressing med smak av honungssenap är gott till.