Snabbt stigande stjärna
Allium ’Millenium’ har tagit trädgårdsvärlden med storm. Sorten lanserades år 2000 i USA, där den även utsågs till Årets Perenn 2018. Nu är Allium ’Millenium’ en av världens mest sålda Allium för prydnadsändamål och nu utsedd i Sverige till Årets Perenn 2021.
Bakom sorten står den amerikanske Allium-experten och förädlaren Mark McDonough. Han har tusentals olika Allium i sin samling och arbetar kontinuerligt med väl planerade korsningar. Men just ’Millenium’ är en självsådd hybrid, och vilka av alla tänkbara arter som varit inblandade i korsningen är något oklart. McDonough har dock identifierat gener av sibirisk kantlök, Allium nutans, och kantlök, Allium lusitanicum. Han registrerade sorten som ’Millenium’ med ett n, men även stavningen ’Millennium’ förekommer.
Mona Holmberg kom i kontakt med Allium ’Millenium’ första gången för ungefär tio år sedan och den fina lökväxten blev snabbt en favorit.
– Det är en suverän perenn som fungerar bra i många olika sammanhang. Jag använder den ofta i mina uppdrag, säger hon.
Mona är en av våra främsta experter på trädgårdsväxter, en expertis hon kombinerar med gedigen kunskap om och erfarenhet av växtgestaltning. Tillsammans med Ulf Strindberg driver hon Holmberg och Strindberg Trädgårdskonsulter i Göteborg. De skapar små och stora rabatter, parker och bostadsgårdar.
Härlig kantväxt
Ett användningsområde som Mona gärna lyfter fram för Allium ’Millenium’ är som härligt grön, frodig och långblommande kantväxt. För en snygg och tät kant rekommenderar hon 30 centimeters planteringsavstånd, från mitt till mitt på plantorna.
– Den är också fin att mixa med andra perenner. Då menar jag att blanda enskilda plantor av olika sorter fritt och osymmetriskt, ungefär som de växer i naturen. Det ger en vildare känsla än när vi planterar varje sort i grupper eller fält som tillsammans bildar en helhet, vilket är det vanliga. Men även där är ’Millenium’ förstås fantastiskt värdefull med sin färg och form.
Monas tips om fint sällskap till Allium ’Millenium’
Låga perenner
Lammöron, Stachys byzantina. ”De gråa, ludna, fina bladen passar väldigt bra ihop med de långa snygga bladen hos Allium ’Millenium’”.
Nävor som trivs i soligt läge, till exempel blodnäva, Geranium sanguineum, och silkesnäva, Geranium cinereum.
För kontrast till Allium-bollens form
Stäppsalvia, Salvia nemorosa
Anisisop, Agastache foeniculum
Solhatt, Echinacea purpurea med blomning i vitt, rosa eller rött.
Bukettviol, Viola ’Ullas Favorit’
Stenkyndel, Clinipodium nepeta
Medelhöga prydnadsgräs, till exempel blåtåtel, Molinia caerulea, eller höstälväxing, Sesleria autumnalis.
Något gult – så att solen alltid skiner i trädgården
Praktröllika, Achillea filipendulina
Kamtjatkafetblad, Phedimus kamtschaticus
Smaragdfetblad, Phedimus floriferus
Bryter av ordentligt färgmässigt
Rödbladig alunrot, Heuchera
Purpurmejram, Origanum ’Herrenhausen’
Blommar före och efter Allium ’Millenium’
Backsippa, Pulsatilla vulgaris, blommar tidigt på våren och har sedan vackert bladverk.
Kärleksört, Hylotelephium, har fint bladverk hela säsongen och blommar senare än ’Millenium’.
Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad. För ytterligare information kontakta Perennagruppens ordförande Jonas Bengtsson, tel: 031-96 00 84, djupedal@telia.com
Växtforum är den gemensamma webbplatsen och kommunikationskanalen för svenska odlingsplantskolor inom LRF Trädgård. Text och bilder för fri publicering finns för nedladdning i pressrummet på www.vaxtforum.se samt på www.perennagruppen.com
Läs mer om Millenium: https://bit.ly/3j8N34i