Stärk dig med säsongens bär

Att bär är en fantastisk hälsokälla vet vi alla. Vi får i oss massor av bra näringsämnen på ett enkelt sätt genom att äta bär regelbundet. Många av oss äter för lite fibrer och för mycket mättat fett och socker vilket kan vara tufft för kroppen. Bären som innehåller bland annat antioxidanter som motverkar oxidativ stress i kroppen, kan bidra till visst skydd och det finns i varierande mängd i fi olika sorts bär. Passa på och ät bär särskilt när det är högsäsong för svenska bär som är närodlade. Nu finns b t ex blåbär och hallon och även en del jordgubbar.

Ju mognare och rödare desto…
Jordgubbar och hallon innehåller många ämnen med antioxidativ verkan, särskilt olika polyfenoler som antocyaniner (det röda färgämnet), ellagsyra och vitamin C.
Inom gruppen polyfenoler finns naturliga färg- och bitterämnen som kan påverka såväl blodsocker, blodtryck, blodfetter, som immunsystem och inflammation.
Innehållet av antocyaniner ökar med mognadsgraden och ju rödare bär desto mer antioxidanter innehåller det. Jordgubbar har studerats mycket men även andra bär med kraftig färg har visat sig ha samma goda effekt.

Forsakning visar bl a att ellagsyra motverkar hudskador av UV-ljus (i form av minskade skador på kollagen och minskad inflammation) vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor. Hos jordgubbar finns ellagsyran både i kärnorna och i fruktköttet medan den hos hallonen mest förekommer i kärnorna. Men innehållet varierar också beroende på sort och olika miljöfaktorer.

Hallon är en bra källa till C-vitamin, vitamin K och folat (folsyra) men ger även mindre mängder av E-vitamin och kalium. Vitaminerna hjälper till att stärka ditt immunförsvar, förbättra din hudkvalitet och de spelar  en viktig roll i bildandet av vissa hormoner.Det är mycket vatten i ett litet hallon, vilket gör att hallonen har en så kallad låg energitäthet. Du kan alltså äta massor av hallon utan att få i dig särskilt många kalorier. Och eftersom smaken är härligt söt kan de små röda godsakerna vara ersättning för godis.Utöver vatten innehåller hallon mycket kostfibrer, som bidrar till en bra mättnadskänsla. Kostfibrer är dessutom viktiga för tarmbakterierna.

Blåbär är supernyttigt vare sig det är plockat i skogen eller i en odling. Inte minst Livsmedelsverket lovordar bären för deras innehåll av antocyaniner som är naturliga antioxidanter.
Den gamla läkepraktikan har alltid förordat blåbär med dess garvävämnen som bot mot diarré. Samtidigt har bären effekt mot förstoppning då de är fiberrika och gynnar tarmfloran och tarmhälsan och de ska heller inte underskattas för sin mättnadseffekt.

Analys visade att bären är olika
Under 2010 analyserade Livsmedelsverket bär. Vitamin C, folat, vitamin K och karotenoider analyserades i jordgubbar, hallon, aronia, surkörsbär, sötkörsbär, blåbär, lingon, krusbär, svarta, röda och vita vinbär samt havtorn. Innehållet av vitaminer varierade mycket mellan de olika bärsorterna. Jordgubbar hade till exempel mer än 30 procent av det rekommenderade dagliga intaget, av både vitamin C och folat per 100 gram bär. Vitamin C behövs bland annat för att bygga upp brosk och benvävnad medan folat behövs för celldelning och minskar risken för fosterskador. Även om fetthalten är låg i bär var både svarta vinbär, aronia, röda vinbär, havtorn och hallon källa till det fettlösliga vitaminet K. Flera av bären hade även höga halter av karotenoider, men halterna varierade stort mellan bären. Här kan du läsa mer:  https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2011/2011_livsmedelsverket_12_vitaminer_bar.pdf

Att bär är väldigt olika skriver Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet under på. Han är också intresserad av  bären som hälsokälla. Om det kan du läsa här: http://archive.northsearegion.eu/files/repository/20140106104257_2013-SE-Enclosure14.pdf

C-vitamin             Per 100 gram
Nypon                                    500– 1000 mg

Svarta vinbär                        100–350

Havtorn                                 100–300

Jordgubbar                              30–70

Vitamin E
Havtorn                                  ca 3 mg
Svarta vinbär c                        a 2 mg
Blåbär                                     ca 2 mg

Folsyra
Jordgubbar                           30–100 µg
Hallon                                    ca 30 µg
Hjortron                                ca 30 µg

Antocyaner
Aronia, Blåbär och Svarta vinbär

Ellagsyra
Jordgubbar och Hallon

Resveratrol
Lingon och Vindruva

Källa till tabellen är Kimmo Rumpunen

Plus för svenskodlat