Softa med grön soppa

Den här soppan smakar ljuvligt gott av grönkål och ädelost, två goda saker som gillar varandra! Soppan värmer också och lugnar en lite trött och stressad kropp som längtar efter ledighet och mys. Kålväxter är verkligen supermat! Alla kålväxter innehåller massor av vitaminer och mineraler, främst mycket C-vitamin, betakaroten, kalcium och järn. Inte minst grönkålen är mycket hälsosam och har naturligt läkande ingredienser. Den har ett rikt innehåll av karoten, vitamin C, järn och kalcium. Dessutom innehåller den också kostfibrer, selen och fosfor.
Eftersom kålväxterna är bra för magen och innehåller olika nyttobakterier är det verkligen rätt mat att ladda med inför all julmat.  Kålväxter innehåller glukosinolater (svavelhaltiga ämnen) som är bra mot inflammationer,
t ex  ledgångsreumatism.  De är dessutom bra för immunförsvaret, de är bakteriedödande och innehåller pektin som är blodsockersänkande och sänker även det onda LDL-kolesterolet och anses rena kroppen från toxiner. Alla kålväxter är också energisnåla, vilket ofta kan vara en fördel i juletider.

Inte minst grönkål är ett värdefullt grönt blad som borde finnas dagligen i maten. En högre andel grönbladiga grönsaker i kosten kan minska risken att utveckla fettlever visar en studie publicerad i  december 2018.  Forskare från Karolinska Institutet visar hur ett ökat intag av nitrat, som förekommer naturligt i flera typer av grönsaker, minskar fettinlagringen i levern. I dag finns inget godkänt läkemedel för behandling av sjukdomen, som kan utvecklas till livshotande tillstånd som skrumplever och levercancer.

https://ki.se/nyheter/mer-spenat-och-ruccola-pa-tallriken-kan-motverka-fettlever

Grönkålssoppa med ädelost
Den här soppan smakar ljuvligt gott av grönkål och ädelost som gillar varandra. Soppan värmer också och lugnar en lite trött och stressad kropp som längtar efter ledighet och mys.
1 gul lök
1 msk olivolja
1 klyfta rotselleri, 100 g
1 potatis, 100 g
5–6 färska grönkålsblad, 100 g
8 dl vatten
1 ½ grönsaksbuljongtärning
3 msk créme fraiche
salt
nymalen svartpeppar
1 liten bit ädelost, 50 gram
1.Skala och tärna löken och fräs den mjuk i olja.
2.Skala och tärna rotselleri och potatis, rör ner dem med löken.
3.Repa och strimla grönkålsbladen. Tillsätt dem, vatten och grönsaksbuljong och koka ca 15 min.
4.Rör ner crème fraiche, salt och peppar och mixa soppan halvslät.
5.Smula i ädelost vid serveringen.

Psst! Glöm inte bort hur enkelt det är att göra dessa goda gröna chips när du ändå har grönkål hemma. De är enklare än du tror att göra. Ät dem som snacks som de är eller med en dipp. De kan också serveras som tillbehör som en krispig sallad med småtomater i.
Grönkålschips
Sätt ugnen på 225°. Repa grönkålsbladen från den grova stammen(den kan du spara och hacka ner i en wok eller soppa!) Riv grönkålsbladen i mindre bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla över raps- eller olivolja och salta. Massera in det i grönkålen. Rosta i mitten av ugnen ca 10 min. Alternativt kan du steka grönkålen i stekpanna under omrörning. klart på 5-10 minuter!