Handla Reko i säsong

reko-mariefred-loggacamilla-callenmark<majabrand_sasingensbasta_ro%cc%88dlo%cc%88k

Det är torsdagskväll och kolmörkt vid infarten till Gripsholms slott. Men på parkeringen står upplysta bilar med öppna bagageluckor eller med bord framför bilen. Här säljs egenproducerade grönsaker, honung, ägg, naturbeteskött och Hjälmargös. Allt ska vara bokat i förväg. Det är en av reglerna som måste följas för att en sådan här typ av försäljning får finnas. Annars räknas det som torghandel.
– Många människor tycker det är kul att handla fina råvaror som är i säsong och dessutom brukar det vara så härlig stämning vid utlämningen, säger Camilla Callenmark, adminsitratör för gruppen REKO Mariefred som finns i sociala medier.
– Det är via gruppen som man bokar sina varor direkt med producenten. I gruppen får man också veta datum för nästa utlämning. När man kommer till mötesplatsen som vanligtvis är en parkering är allt ofta betalt i förväg och man får sin färdigpackade kasse eller låda. Som producent och säljare har man ett eget ansvar här, säger hon. Camilla berättar också att Reko inte är någon förening utan en sammanslutning där sociala medier ofta är forumet man möts i och gör sina beställningar. Hushållningssällskapet har fått i uppdrag av Jordbruksverket att främja etableringen av reko-ringar i Sverige, säger Camilla Callenmark.
REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en Reko-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Det är en folkrörelse som växer av egen kraft. Den första Reko-ringen i Sverige bildades i Grästorp hösten 2016. Sedan dess har ökningen gått fort i Sverige. I september 2019 fanns det 140-150 Reko-ringar med drygt 350 000 medlemmar. Idén kommer från finska Österbotten där modellen med Reko-ringar startade 2013.