Safta och sylta – så gör du

Har du en mängd färska bär över och har ätit dig mätt på bärpajer? Passa på att safta och sylta på bären du har kvar. Så här gör du!

Sommaren för verkligen mycket härligt med sig och bär som jordgubbar, hallon, krusbär och blåbär är en av dem. Njut av bären i pajer, bakverk och testa att safta och sylta!

Här kommer safta-och-sylta-tips från Bärfrämjandet

1. Till saft är det bäst med fullmogna eller övermogna bär, medan till gelé är bäst med knappt mogna bär.

2. Hallon ska du inte skölja. Jordgubbar kan du skölja om det är jord på dem. Låt flugan sitta kvar medan du sköljer dem.

3. Dubbla aldrig ett recept, gör flera omgångar istället. Gör dem efter varandra eller i två grytor samtidigt.

4. Välj bär av högsta kvalitet. Rensa bort allt som är skadat.

5. Skumma den färdiga sylten/marmeladen/saften väl innan de hälls upp på burkar/flaskor. Skummet är orent och ger lätt upphov till mögel och jästsvampar.

6. Återanvänd gamla syltburkar som du köpt i affären, de har väl förslutande lock. Använd enbart burkar och flaskor av glas. Plastkärl går bra i frysen, men lämpar sig inte för konserver.

7. Fyll burkarna ända upp till kanten. Om man ska använda Pingvin Syltparaffin får man spara ca 1 cm.

8. Förslut burkarna väl. För att förhindra uppkomst av mögel, jästsvampar och för längsta hållbarhet tillsätter man ATAMON och häller smält Pingvin Syltparaffin i burkarna över sylten/marmeladen etc. (inte saft). Torka sedan av kanten med bomull doppad i ATAMON-lösning. Sätt på locket omedelbart. När konserven kallnar drar den ihop sig och det bildas ett vakuum som gör att locket sugs fast.

9. Förvara konserverna svalt eller i kylskåp.

10. Använd rena redskap när du exempelvis tar sylt ur en burk. Använd aldrig fingrarna. Lägg aldrig tillbaka något i burken igen.

11. Bär och frukt utan socker kokas med lock.

12. Bär och frukt med socker kokas utan lock.

Hos Bärfrämjandet hittar du också härliga jordgubb- och hallonrecept.